Iraklı Şiiler Türkiye’ye 'şiddetle' karşılık verilmesini istedi

13-08-2020
Etiketler Irak Türkiye Sidekan
A+ A-

Bağdat (Rûdaw) – Irak Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Danışmanı Abbas Enburi, “Türkiye’nin Irak topraklarında devam eden saldırılarını sadece kınamak yetmez, Ankara BM’ye şikayet edilmeli” dedi.

Irak’ta, Erbil’in Sidekan kasabasında Irak Sınır Muhafızları’na (IBP) ait araçların Türk SİHA’ları tarafından bombalanması sonucu iki üst düzey subayın hayatını kaybetmesine yönelik tepkiler devam ediyor.

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Dışilişkiler Komisyonu Danışmanı Abbas Enburi, “İki gün önce Parlamento Dışişleri Komiyonu bir bildiri yayımlayarak hükümetten Türkiye’ye karşı farklı tavırlar almasını istedi. İki Sınır Muhafızı subayının öldürüldürüldüğü saldırıyı sadece kınamak yetmez. Hükümet Ankara’yı Birleşmiş Milletler’e şikayet ederek yaptırım talep etmeli” dedi.

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre bazı Iraklı siyasiler ve Heşdi Şabi grupları Türkiye’ye karşı güç kullanılmasını talep etti.

Irak Parlamento Başkan Yardımcısı Hasan el Kabi, BM Güvenlik Konseyi'ni Türkiye'nin “saldırılarını derhal durdurmak için harekete geçmeye” çağırdı.

Irak Asaibi Ehl-i Hak örgütü de, siyasi gruplardan Türkiye'ye karşı birleşik ve ortak bir tavır sergilemelerini istedi.

Irakiyyun İttifakı Başkanı Seyyid Ammar Hekim de, Bağdat yönetiminden ülkenin egemenliğinin korunması için gereken kararları almasını istedi.

Türkiye’nin son bombardımanı Irak sokaklarında da tepkiye neden oldu. Rûdaw’a konuşan Bağdatlılar, sivil halk ve Irak askerlerinin hayatını kaybettiği bombardımanların durdurulmasını istedi.

Esnaf Adnan Ebud, “Herşeyden önce hükümet Türkiye’ye aynı dilde yanıt vermeil. Ayrıca BM’ye şikayet etsinler. Çünkü biz saldırıya uğrayan bir ülkeyiz” dedi.

Emekli Dr. Hüseyin Ahmed de, “Türk ordusu Irak ordusundan daha güçlü değil. Irak vatanseverliği ve gücü ile de biliniyor” diye konuştu.

Daha önce Rûdaw’a konuşan Irak Dışişler Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Sahaf, “Türkiye’nin saldırıları ve askeri ihlallerine karşı uluslararası desteğe sahip olduklarını” söylemişti.

“Türkiye’ye karşı hala güçlü seçeneklerimiz var” diyen Sahaf, Irak'ta hala onlarca Türk şirketinin bulunduğunu, 16 milyar dolar olan ticaret hacminin de Türkiye’nin leyhine olduğuna dikkat çekmişti.

11 Ağustos günü, Erbil’in Sidekan kasabasında Irak Sınır Muhafızları’na (IBP) ait araç, PKK’lilerle toplantı halindeyken Türk SİHA’ları tarafından bombalandı.

Saldırıda 2’inci Sınır Tümen Komutanı Muhammed Reşid Süleyman ile 2’inci Sınır Tümen Komutanlığına bağlı 3’üncü Birlik Komutanı Yarbay Zübeyir Hali Taceddin hayatını kaybetti.

HPG, bombardımanda “Hakurki Eyalalet Komutanlığı” üyesi Agit Garzan kod adlı Murat Kalko’nun da hayatını kaybettiğini duyurdu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli