Kayıp Kürt gencin ilginç kurtuluş hikâyesi: 4 yıl sonra nasıl bulundu?

13-07-2024
Diyar Kurda
Etiketler ABD Kerkük'te Utah Amerika Birleşik Devletleri' Heriş Nadir
A+ A-

Washington (Rûdaw) – Amerika Birleşik Devletleri'nde dört yıl önce aniden ortadan kaybolan Heriş Nadir adındaki Kürt genci abisi ve kuzeni, uzun uğraşlar sonucu buldu. Filmleri aratmayacak kayıp Heriş’in hikayesini Washington muhabirimiz Diyar Kurda haberleştirdi.

Nişanlısını almak için 2020 yılında İsveç'ten Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında yer alan Utah eyaletine giden Heriş Kadir’in başından talihsiz bir olay geçiyor.

Utah eyaletinde trafik kazası geçiren Heriş Nadir, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılıyor. Vücudunun birçok yerinde kırık olan talihsiz adam uzun süre hastanede kaldı. 6 aylık tedavi sürecinde kendisine Utah’taki bir kilisede görev yapan rahipler yardım etti.

Talihsiz adamın kaza sonrası bir eli ve bir ayağı felç oldu. Ancak hasar bu kadarla sınırlı değildi, Heriş Nadir uzun süre hafıza kaybı yaşadı ve kim olduğunu ve nereden geldiğini unuttu.

Hafıza kaybı yaşaması onun kaybolmasına sebep oldu. Ailesinin uzun süre haber alamadığı Heriş’le ilgili Amerika’da aramalar başladı.

Heriş’in ağabeyi Şıwan Nadir, kardeşini bulmak için kuzeni ve aynı zamanda eşi olan Tara ile birlikte İsveç'ten yola çıkarak ABD’nin Salt Lake City kentine gitti.

"Bir kilise onu alıp tedavi etmeye başlıyor"

Günlerce kardeşini aradığını söyleyen Şıwan Nadir, o zor süreçle ilgili şöyle konuştu:

“Kardeşim Heriş eşini almak için Amerika’ya gitti. Bir süre irtibatımız kesildi. Daha sonra bir trafik kazası geçirdiği, bir arabanın ona iki kez çarptığı bilgisine ulaştık. Araç önce önden kendisine çarpmış, daha sonra araç geri gelerek bir kez daha çarpmış. Heriş 10 gün hastanede müşahede altında kaldı. Yaralı halde hastaneden taburcu edildikten sonra oradaki bir kilise onu alıp tedavi etmeye başlıyor. Bir bacağı ve eli felçli ve hiçbir şey hatırlamıyor.”

Trafik kazasında hafıza kaybı yaşayan adam kimseyle irtibata geçemediği gibi geri dönmeyi de düşünemedi.

Şıwan Nadir, Kurban Bayramı'ndan bir gün önce ABD'ye gittiklerini ve kaza geçiren kardeşini aramaya başladığını söyledi.

“Bulana bin dolar ödül verecektik”

Kardeşinin sağlık durumunun daha iyi olduğunu ifade eden Şıwan Nadir, “Tedaviye ihtiyacı var ve konuşurken hâlâ onu anlamakta zorluk çekiyoruz” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Salt Lake City kentinde eşiyle birlikte kuzenini aramaya gelen Tara, “Onu bulmamız kolay olmadı” diye konuştu.

Rûdaw’a konuşan Heriş Kadir’in kuzeni Tara, “Dört yıldır kayıp olan Heriş’i aramak için Salt Lake City'ye geldik. Kayıp olup olmadığını da bilmiyorduk. Evsiz ve sokakta kalanlar arasında aramaya başladık. Ne yazık ki Amerika'yı sevmedim, evet büyük bir ülke ama evsiz çok sayıda insan var ve hepsi yerde yatıyor. Devlet onlara yiyecek ve barınma yardımında bulunuyor ama hepsi ilaç kullanıyorlar. Sokaklarda yatıyor ve işsizler. Biz Heriş’i bulmak için kentte konuşmadığımız insan kalmadı, en son Heriş’in resmini büyütüp şehrin duvarlarına astık. Ayrıca onunla ilgili bize bilgi verenlere de 1000 dolar ödül koyduk” dedi.

Hem yarı felçli hem de hafızasını kaybetmiş bir adamı bulmanın kolay olmadığını ifade eden aile, günler süren aramanın ardından Heriş'i buldu.

 Tara, kuzeni Heriş’in evsiz kaldığını, onun da binlerce evsiz gibi madde bağımlısı olduğundan endişe ediyordu.

“Onu böyle görünce gözyaşlarımı tutamadım”

Salt Lake City’de yolda giderken bisiklet üzerinde tesadüfen Heriş’i gördüğünü ifade eden Tara o anları şöyle anlattı:

"İlk ben gördüm, karşıdan bana doğru geliyordu, beni tanımadan yanımdan geçmeye çalıştı, ben de Heriş Heriş diye seslendim. Dönüp bana baktı, şoke olmuştu!

İkimiz de ağlamaya başladık, sonra ellerine ve ayaklarına baktım. Bir de ne göreyim; bir eli ve bir ayağı tutmuyor ve felçliydi! Sürekli titriyordu. Onu bu şekilde gördüğüme çok üzüldüm çok ağladım."

Heriş yaşadığı kaza sonrası nüfus cüzdanı ve pasaport gibi tüm resmi belgelerini kaybetti ve evlenmek istediği kadın da onu terk etti.

Uzun uğraşlar sonucu kendisini bulan ağabeyi Şıwan Nadir, ABD'de yaşayan Kürtlerin yardımıyla Heriş’e kimliğini ve pasaportunu yeniden çıkararak İsveç'e geri götürdü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli