HAK-PAR: İran rejimi bu cinayetlerin hesabını verecektir

13-07-2020
Rûdaw
Etiketler Abdurrahman Kasımlo Qasimlo HAK-PAR Açıklama Anma
A+ A-

Haber Merkezi - Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Latif Epözemir, Rojhılatlı Kürt lider Abdurrahman Kasımlo’nun şehit edilmesinin 31’inci yıl dönümü vesilesiyle bir anma mesajı yayımladı.

HAK-PAR’dan, 13 Temmuz 1989’da İran tarafından Avusturya’nın başkenti Viyana’da müzakere masasında şehit edilen Abdurrahman Kasımlo’nun ölüm yıl dönümünde yayımlanan mesajda, “Doktor Qasımlo ve arkadaşlarını saygı ile anıyoruz” denildi.

“Kürd hareketinin barış elçisi doktor Qasımlo’yu saygı ile anıyoruz” başlığıyla yayımlanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Dr. Qasımlo 1930 yılında, Ormiye ili (Rızaiye) Qasımlo kasabasında doğdu. Yüksek öğrenimini Prag ve Paris'te tamamladı. Fransua Miterand ile aynı sınıflarda okudu, yakın dostlukları vardı ve aileleri hala da görüşmektedir. 1961-1976 yılları arasında Prag Ekonomi Fakültesi'nde, öğretim üyeliği yaptı. Daha sonraki yıllarda ise (1078'e dek) Pariste de, çeşitli dersler verdi.

Dr. Qasımlo, çok genç yaşlarda, İKDP İran Kürdistanı Demokrat Partisi'ne girdi. Mahabad Kürd Cumhuriyeti sırasında genç bir delikanlı olarak görevler üstlendi. 1946 yılında Mahabad Kürd Cumhuriyetinin yıkılışının ardından Rusya’ya gitti.

Dr. Abdurrahman Qasımlo, 1970 yılında İKDP yönetimine girdi. Kısa bir süre sonra Parti'nin Genel Sekreterliğine getirildi. Bu görevini, öldürüldüğü güne kadar sürdürdü.

Dr. Qasımlo'nun Kürdler ve Kürdistan adında, çeşitli dillere çevrilmiş bir araştırma kitabı ve çok sayıda bilimsel araştırma ve incelemeye imza atmıştır. Türkçe de dahil olmak üzere altı yabancı dil bilen Qasımlo Çek asıllı Nesrin hanımla evliliğinden iki kız çocuğuna sahipti.

Kürd halkının barış elçisi ve aydınlık yüzü Qasımlo, 1979 İran devrimi ile birlikte Partisini Şahlığın yıkılması doğrultusunda üstün bir biçimde mücadeleye sokmuştu. Şahlık rejimi devrildikten sonra, ne yazık ki, Humeyni yönetimi de söz verdiği halde, Kürdistana otonomi vermeyerek, mevcut zulmünü sürdürdü.

Bunun üzerine Qasımlo'nun önderliğinde, İKDP Humeyni rejimine karşı da silahlı mücadele başlatmak zorunda kaldı. Başta Halkın Mücahitleri olmak üzer diğer rejim karşıtı demokratik güçlerle birlikte, "İran'a demokrasi, Kürdistan'a otonomi" şiarı ile ülke genelinde “Şurayi Mukavemeti Milli” (Ulusal Direniş Konseyi) ve Kürdistan'da da "Hêzi Bergıri Milli" (Ulusal Korunma Güçleri) adında geniş demokratik cephelerin oluşmasında büyük rol oynamıştır.

Ancak Dr. Qasımlo, barış ve diyalog yanlısı tutumu ile tanınan bir kişiydi. Sorunun barışçıl yollarla çözümü için siyasal diyalog yollarını hep aradı. İki kez (1988 ve 1989 yıllarında) yeni rejimin yetkilileri ile Kürd sorunun barış içinde çözülmesi için müzakereler yaptı ancak sonuç çıkmadı. Bu kez İran yetkilileri, 13 Temmuz 1989 yılında yeni bir görüşmeye evet dediler. Bu görüşme Viyana kentinde gerçekleşecekti. Doktor Qasımlo, Abdullah Qadiri ve Fazıl Resul görüşme yerine birlikte gittiler. Orada aralarında bir dönem İran Devlet Başkanı Ahmedinecad'ın da bulunduğu İran ajanlarınca pusuya düşürülerek öldürüldü. Belli ki bu ihanet ve pusu planı daha önceden İran rejimi tarafından tasarlanmıştı.

Dr. Qasımlo, 20 Temmuz günü, Paris'te düzenlenen bir törenle, Pere Lachaise Devrim Şehitleri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1970’li yıllarda birkaç kez Türkiye’ye de gelen Dr. Qasımlo ile, 1980 - 84 yılları arasında, birlikte üç yıl aynı ortamda, çalışma şansı yakalamış olduğum için kendimi şanslı addediyorum. Onun aydın kişiliği ve hoşgörüsü ile soğukkanlı tutumu çevresine esin kaynağı olmaktaydı. Kürd halkı, onu yitirmekle büyük bir değerini yitirmiştir.

Hak ve Özgürlükler Partisi olarak Doktor Qasımlo ve arkadaşlarını saygı ile anıyoruz.

HAK-PAR İran'daki kanlı rejimi bu ve buna benzer onlarca cinayetinden ötürü şiddetle kınar.

Baskı ve zulüm hiçbir gücün yanına kar kalmamıştır. Er ya da geç kanlı İran rejimi bu cinayetlerin hesabını verecektir.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli