Avrupa’dan Bagok Dağı eteklerine döndüler

13-07-2017
Rûdaw
Elbeğendi Köyü
Elbeğendi Köyü
Etiketler Midyat Süryani Bagok Dağı
A+ A-

Haber Merkezi - Mardin'in Midyat ilçesinden yıllar önce Avrupa'ya göç eden Süryaniler, son yıllarda  Bagok Dağı eteklerinde bulunan Elbeğendi Köyü'ne dönüyor.

 

Süryanilerin döndüğü köylerden birisi, Midyat ile Nusaybin ilçeleri arasında kalan Bagok Dağı’nda bulunan Elbeğendi (Kafro) köyü oldu.  

 

Köye gelmeden önce köyde Midyat'a özgü Katori (Nahit) taşlarla modern tripleks villalar yapan Süryaniler, "Anavatan anadır, bizde anamızın yanındayız" diyor.

 

Süryani 14 aile Avrupa ülkelerinden köye kesin dönüş yapıp inşa ettikleri modern evlerde yaşamlarını sürdürürken, 8 ailenin de köyde yaptıkları evlerde yaz tatillerini geçirdikleri belirtildi.

 

Köy muhtarı Aziz Demir, "Süryaniler buradan isteyerek gitmediler. Gittiklerinde de her zaman memleket hasretini yaşadılar. Rahmetli Ecevit bir genelge yayınlamıştı. İşte 'Süryaniler memleketlerine geri dönsünler, yasal ve anayasal güvence altındalar' diye. Biz de o genelgeyi dikkate aldık, değerlendirdik ve o zaman 12-13 aile temelli dönüş için karar verdik" dedi.

 

Demir, kendisinde 1980'li yıllarda İsviçre'ye göç ettiğini 20 yıl sonra doğup büyüdüğü Elbeğendi köyüne geri geldiğini söyledi.

 

Midyat ilçesi ile bağlı köylerde yaşayan ve 1980'li yıllarda Avrupa ülkelerine göç etmek zorunda kalan Süryaniler, 2000'li yıllardan sonra Avrupa'dan köylerine önce geçici sonra kalıcı dönmeye başladı. (Kaynak: DHA)

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli