‘Rûdaw'ın Webbby Ödülünü kazanması Kürt medyası adına zaferdir’

14-05-2024
Etiketler Korowai Belgeseli Roj Ali Zalle Rûdaw Medya Grubu Uluslararası Webby Ödülleri
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rûdaw Medya Grubu’nun Uluslararası Webby Ödülünü kazanması Kürdistan ve Irak’ta medya otoriteleri tarafından taktirle karşılandı. Kürdistan Gazeteciler Sendikası bu başarıyı “Kürt medyası adına zafer” şeklinde yorumlarken Irak Basın Özgürlüğü Gözlemevi de bu gelişmeyi “Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde medya çalışmaları ve kültürünün ilerleyişi” olarak gördüğünü bildirdi.

Rûdaw Medya Grubu tarafından hazırlan “Korowai – Geçmişe Açılan Bir Pençcere” belgeseli İnternet ödüllerinin Oscarı olarak bilinen 2024 Uluslararası Webby Ödülü’ne layık görüldü.

Rûdaw Medya Grubu’ndan gazeteci arkadaşımız Roj Ali Zalle ve Beyar Hekim’in hazırladığı “Korowai” belgeseli, “Seyahat ve Yaşam Tarzı” kategorisinde 13 bin yapıt arasında halk oylaması ile birinci seçildi.

Rûdaw, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde Uluslararası Webby Ödülü alan ilk medya kuruluşu oldu.

Rûdawî Emro programına konuk olan Kürdistan Gazeteciler Sendikası Sekreteri Hindirin Ahmed, “Rûdaw medya dünyasına damgasını vurdu.  Rûdaw'ın başarılı ve gelişmiş bir medya ağı olduğuna şüphe yok” dedi.

“Rûdaw'ın başarısı Kürt medyası adına zaferdir” diyen Ahmed, Webby ödülünün Rûdaw’a bundan sonra daha fazla sorumluluk yüklediğini söyledi.

Hindirin Ahmed, “Kürt medyası henüz uluslararası merkezlerde haber kaynağı olamadı ancak Rûdaw artık Ortadoğu'da çok önemli bir haber kaynağı durumunda. Kürdistan medyası profesyonellik için rekabet etmeli. Rûdaw ise medya işini bir profesyonel bir meslek haline getirdi” yorumunu yaptı.

Çalışmalarından ötürü Rûdaw’ı tebrik eden Ahmed, “Rûdaw’ın aldığı bu ödül, Kürdistan'ın isminin uluslararası merkezlerde daha görünür olmasını sağlayacak” dedi.

Webby Ödülleri Uluslararası Dijital Sanatlar ve Bilimler Akademisi (IADAS) tarafından dağıtılıyor. Webby, bir özel başarı ile 9 ana medya türünde (Web ve Mobil Siteler, Video, Reklamcılık, Medya ve Halkla İlişkiler, Uygulamalar ve Yazılım, Sosyal, Podcast'ler, Oyunlar ve Yapay Zeka, Metaverse ve Sanal) en iyileri ödüllendiriyor.

“Irak Rûdaw ile gurur duyuyor”

Irak Basın Özgürlüğü Gözlemevi Başkanı Hadi Celo Meri de Rûdaw’ın bu başarısının Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki medya ve kültür merkezleri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Meri, “Rûdaw'ın ödülü Orta Doğu medyası için büyük bir başarıdır. Rûdaw’dan beklentimiz Irak’ın orta ve güney bölgelerinde de ofis açması, muhabir bulundurmasıdır. Irak Rûdaw ile gurur duyuyor” dedi.

Rûdaw'ın Bloomberg, CNN ve BBC gibi büyük uluslararası kuruluşlarla bu ödül için rekabet etmesini önemli gördüklerini belirten Meri, “Bu, Kürdistan Bölgesi'nde gazeteciliğin ilerlediğinin de göstergesidir" diye konuştu.

“Her Kürt için bir müjde”

 Gazeteci haklarını koruma örgütü Metro Merkezi Başkanı Rahman Garip de, “Bu ödülün kazanılması her Kürt için çok güzel bir müjde. Bir Kürt medyasının dünyada bu seviyeye ulaşması mutluluk verici” dedi.

Gafrip, Rûdaw Medya Grubu’na öneride bulunarak kendi belgesellerinin yanı sıra dışarından gençlere de yardımcı olmasını ve çalışmalarını uluslararası merkezlerde tanıtmasını istedi.

Rûdaw ekibi, Endonezya’nın batısında Dünyanın en büyük üçüncü yağmur ormanı olan Papua'nın derinliklerinde yaşayan Korowai kabilesi üzerine çektiği belgeselle dikkatleri üzerine çekti.

Belgeselin yönetmeni Roj Ali Zalle ve ekibi ödül töreni için bugün New York’ta bulunuyor.

Ödülü kazanmak, dijital tekniklerde beceri ve ilerlemeyi gösteriyor; Geçtiğimiz yıllarda kazananlar arasında Google, NASA, New York Times, BBC, Apple, Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Netflix, Snapchat ve daha birçok önde gelen şirket ve kurumun yapıtları yer alıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli