TSK-PKK çatışmaları nedeniyle çiftçiler köylerinde ekim yapamaz oldular

Duhok (Rûdaw) – Duhok’un Amedi ilçesine bağlı bir köyde PKK-TSK çatışmaları nedeniyle 70 dönüm tarım arazisinde ekim yapılamıyor.

Dêreluk nahiyesine bağlı Sergeli köyündeki çiftçiler son dönemde artan çatışma ve bombardımanlar nedeniyle bu yıl topraklarında tarım yapamadı.

En son köyde süt ürünleri üreten bir tesisin TSK’ya ait savaş uçakları ile bombalanması ardından köylüler tarlalarına gitmekten çekinir oldu.

Çiftçilerin dediğine göre, köyden geçen bir dere ve büyük bir su kaynağı tarım arazisini ekime elverişli hale getiriyordu. Ancak bombardıman ve çatışmalar nedeniyle ekim yapılamıyor.

Sergeli köyünde yaşayan Abdulstar İbrahim Rûdaw'a yaptığı açıklamada, tarım arazilerine bir kaç yüz metre mesafeden endişeli gözlerle bakıyor ve hayatında ilk kez bu yıl topraklarını ekemediğini söylüyor.

Abdulstar İbrahim daha önce geniş bir alanda susam, domates vb. ürünler ektiğini belirterek, “Gördüğünüz gibi tarlalar ile aramda 100 metre var ama ekip, biçemiyorum” dedi.

Geçen yıl arazinin büyük bölümünde çeşitli tarımsal ürünler ekilmişti ancak ocak ayında bahçelerin yakınındaki bir hayvan çiftliği Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı uçaklar tarafından bombalandı. Çiftçiler o günden bu yana sürekli bombardıman altında olması nedeniyle tarlaları ve bahçelerinde çalışamıyor.

Şervan Reşid isimli bir başka çiftçi ise “Üzüntülüyüz. Burası bizim köyümüz ve birkaç evimiz kaldı. Ekilebilir araziyi işleyip susam, fasulye ve domates, aşağı araziyi ise pirinç ekiyorduk. Ama bu yıl hepsi elimizden gitti” dedi.  

Sergeli köyünde 30'a yakın aile yaşıyor. Geçen yıl köylerinin arkasındaki araziyi çatışma ve bombardıman nedeniyle ekemeyen aileler, bu yıl köyün doğusundaki araziyi de ekemedi.