Bernard Kouchner, Harir’de kendi adını taşıyan okulu ziyaret etti

13-05-2023
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Bernard Kouchner Fransa Harir Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) –  Kürt dostu eski Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Erbil’in Harir ilçesinde kendi adını taşıyan okulu ziyaret etti.

Eski  Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Erbil’in Harir ilçesinde 2 yıl önce isminin verildiği Bernard Kouchner Karma Okulunu ziyaret etti.

Okulda düzenlenen resmi törende Kürt milli kıyafetleri içerisindeki öğrenciler, Fransa ve Kürdistan ulusal marşları ile bayrakları eşliğinde Kürt ve Kürdistan’ın kadim dostu Bernard Kouchner’i karşıladı.

Rûdaw’a konuşan 9’uncu sınıf öğrencisi Naime, ziyaretten dolayı büyük bir sevinç duyduğunu belirterek “Bernard Kouchner ismiyle bir okulun olması gurur verici. Buradan da anlıyoruz ki, Kürdistan sadece Kürtlerin değil dünyaca tanınmış diğer isimler de var ve onlara değer veriliyor. Çok mutluyum” dedi.

Kushner, geçen hafta gerçekleştirdiği Kürdistan Bölgesi ziyaretinin ilk durağı Harir’deki kendi isminin verildiği okul oldu.

Bernard Kouchner, bir okula isminin verildiğini duyunca şaşırdığını belirterek "Bu onların kararıydı. Bernard Kouchner'in adını taşıyan bir okul olduğunu bilmiyordum. Birkaç kez Kürdistan'a geldim ama ilk kez buradayım. Tüm öğrencileri, kızları ve erkek öğrencileri gördüm. Çok gururlandım. Bu ziyaretten büyük memnuniyet duydum” dedi.

Bernard Kouchner, öğretmenlerle ve müdür de dahil okul personeliyle bir araya geldi. Öğretmenler ve müdür, okulları için Fransız hükümetinden destek istedi.

2003’de inşa edilen ve 2021’de Bernard Kouchner Karma Okulu adını alan okulun 564 öğrencisi bulunuyor.  

Okul yönetimi ve öğretmenler, okulun ismi yenilense de okul binası ve eğitim gereçlerinin eski olduğunu belirtiyorlar. Ve okulun restorasyona ihtiyacı olduğunu vurguluyorlar.

Okul müdürü Said Hamad, "Okulumuzda, Fransızca derslerinin ilkokul birinci sınıftan başlamayarak kademeli bir şekilde ikinci sınıflarda Arapça ve Kürtçe’nin de verilmesini planlıyoruz. Bernard Kouchner de bu konuda bizi destekledi” şeklinde konuştu.

84 yaşındaki Fransız siyasetçi Bernard Kouchner, hayatı boyunca Kürtlere özelikle de Güney Kürdistan’ın statü kazanmasında önemli bir çaba sahibi oldu.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli