Diyarbakır ve Ankara’da bayram korona gölgesinde geçiyor

13-05-2021
Şevket Herki
Ramazan Bayramı koronavirüs gölgesi altında geçti
Ramazan Bayramı koronavirüs gölgesi altında geçti
Etiketler Ramazan Bayramı Ankara Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır/Ankara (Rûdaw) - Türkiye'de bu yıl Ramazan Bayramı koronavirüs salgını nedeniyle alınan tam kapanma önlemlerinin gölgesi altında geçti. Ancak bayram namazının kılınmasına salgın kurallarına riayet edilmesi şartıyla izin verildi.

Bayram, başta Diyarbakır olmak üzere diğer Kürt illerinde de salgın kısıtlamaları dolayısıyla sessiz geçti.

Sadece Diyarbakır, Mardin, Van gibi büyük şehirlerde sabah erken saatlerde kılınan bayram namazı vesilesiyle kısmi bir yoğunluk oluştu.

Diyarbakır'daki tarihi Ulu Camii’nde bayram namazında da önlemlere uyulduğu gözlendi. Geçmiş yıllarla kıyaslandığında katılımın sınırlı olduğu görülen bayram namazına Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da katıldı.

Karaloğlu, namazın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, “Pandemi döneminde maalesef bayramı geçirmek durumundayız. Bu tam kapanma döneminde kurallara ne kadar sıkı riayet edersek inşallah 17’sinden sonra açılma sürecini de o kadar rahat geçireceğiz. Vatandaşlardan istirhamımız belirlenen kurallara harfiyen uymalarıdır” dedi.

Diyarbakır’da son yıllarda toplu bayram kutlamaları, aileler arası ziyaretler geçmiş yıllara göre azalmış durumda. Bu yıl ise yasaklardan dolayı ziyaretler neredeyse tamamen ortadan kalktı birçok şehirde caddeler sokaklar boş kaldı.

Rûdaw’a konuşan Cihat Toprak isimli vatandaş “Bayramlarda ev gezmeleri, misafirlik kalmadı. Biz de bir yere gitmiyoruz” dedi.

Edip Esvet de “Biz evdeydik. Bayram namazının kılınacağı biliyorduk bu yüzden geldik. Ömce Hazreti Süleyman Camii’ne gittik fakat gördük ki kapısı kilitli. Bu yüzden de buraya geldik” diye konuştu. Mehmet Çiftçi isimli yurttaş ise “Bayram gezmesi yok artık. Kimse kimsenin evine gitmiyor bu hastalıktan dolayı” diye belirtti.

Ankara'da da benzer bir sessizlik ve sakinlik hakimdi. Bayram günü sokaklarda temizlik işçileri ve birkaç seyyar ekmek satıcısının dışında kimse görünmedi. Sokaklar boş kaldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi temizlik işçisi Murat Yıldırım, “Temizlik çok önemli. Özellikle bu hastalık sürecinde temizliğe çok dikkat etmek dikkat etmek gerektiğini biliyoruz. Ben yine işimin başındayım. Herkesin bayramını kutluyorum” dedi.

Türkiye’de 3 günlük bayram boyunca devam edecek olan yasaklar ekonomik olarak da halkı olumsuz etkilemiş durumda. Özellikle taksi şoförleri bu durumdan etkilenmiş görünüyor. Geçmiş bayramda iyi kazançlar elde eden sürücüşer bu bayramda keyifsiz. Onların da işleri seyrelmiş durumda.

Metin Alkan isimli taksi şoförü “Geçmiş bayramlara göre işlerimiz yüzde 70 civarında azaldı. Herkesin bayramını kutluyorum” diye konuştu.

Sokağa çıkma kısıtlamaları ve bayram sürecinde asayişi sağlamak amacıyla Türkiye genelinde 95.948 güvenlik görevlisi görev aldı. Şehir içlerinde 6.84 şehirler arasında ise 7.251kontrol noktası kuruldu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli