Bangladeşli işçi: İki evim var biri Bangladeş diğer Kürdistan

Erbil (Rûdaw) – Başkent Erbil’de temizlik işçisi olarak çalışan Bangladeşli Shuhag Moni koronavirüs nedeniyle Kürdistan Bölgesi’nde mahsur kaldı.

Bangladeşli Shuhag Moni, ailesi ve yeni doğan kızını görmek için ülkesine gitmeyi düşünüyordu ancak yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle uçuşlar ve seyahatler askıya alınınca Erbil’de mahsur kaldı.

2011’den bu yana Kürdistan Bölgesi’nde yaşayan Mani, “Benim iki yurdum var, biri Bangladeş diğer ise Kürdistan Erbil’dir” dedi.

Moni, her gün saat 07.00’da işe gitmek için hazırlanıyor ve başkentin sokaklarını temizliyor.

Her gün 8 cadde temizlediğini aktaran Shuhag Moni , “Caddeler şimdiki gibi temiz olsaydı insanlar daha az hasta olur şehir daha temiz olurdu” diye konuştu.

Covid-19 nedeniyle uygulanan sokakğa çıkma yasağından dolayı caddelerin temizlendiğine dikkat çeken Bangladeşli işçi,  “İki ay önce sokaklar ve caddeler çok kirliydi. Her yer kokuyordu. Ancak şu an her yer ter temiz. İnsanlar dışarı çıkmıyor dolayısıyla yerlere çöp atmıyorlar. Eğer bu şekilde devam ederse hastalık azalacak. Koronavirüs çok kötü bir salgın, bu nedenle kendimizi temiz tutmalıyız” dedi.

Kürdistan Bölgesi’nde yaklaşık 200 bin yabancı işçi çalışıyor, ancak sadece 70 bini İşçi Sendikasına kayıtlı üye olarak görülüyor. Resmi olmayan verilere göre, 200 bin yabancı işçiden 10 bini temizlik işçisi olarak çalışıyor.

Kürdstan’da çalışan işçilere aylık 500 dolar maaş ödeniyor.

Çevrenin temiz tutulmasıyla temizliğin sağlanacağı ve Kürdistan’ın yabancı işçilere ihtiyaç duymayacağını belirten Moni, “Bangladeş, Nepal, Filipin ve Hindistan vatandaşları Erbil’de temizlik işçisi olarak çalışıyor. Eğer çevre bu şekilde temiz kalırsa bizim sokakları temizlememize ihtiyaçları kalmayacak ve bu para Kürdistan’da kalacaktır. Korona bütün dünyayı karıştırdı. İş yok para yok. Eğer kenti temiz tutarlarsa temizlemek için bu kadar harcamaya gerek yok” diye konuştu.

Shuhag 2018’de, 7 yıl aradan sonra ülkesi Bangladeş’e gitti. Orada evlendikten 4 ay sonra tekrar Kürdistan’a gelerek işinin başına döndü.

Covid-19 nedeniyle ülkesine gidemediğini söyleyen Bangladeşli Shuhag Moni “Bir kızım oldu ama şu ana kadar onu kucağıma alamadım. Sadece görüntülü arama üzerinden gördüm. Gidip onu doya doya kucaklamak istiyorum ama yollar kapalı” dedi.

Shuhag Moni şunları söyledi:

“Her gün eşimle konuştuğumda bebeğimize iyi bakmasını söylüyorum. Altını değiştirmesini, elbiselerini değiştirip ellerini temizlemesini istiyorum. Evi havalandırmasını ve temizlemesini istiyorum. Ayrıca dışarı çıkıp komşularla kapıda oturmamasını söyledim, dışarı çıkmak yasak. Bangladeş’te dışarı çıkanlara 50 dolar ceza kesiyor ve 3 gün gözaltında tutuluyorlar.”

Erbil’de uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle Shuhag ve arkadaşları vakitlerinin çoğunu oyun oynayarak geçiriyor.