Şeyh Said’in mezar yerinin bulunması için 3 komite kuruldu

13-02-2020
Rûdaw
Etiketler Şeyh Said Mezar yeri Diyarbakır
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Şeyh Said’in torunu Ali Said Fırat, “Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerinin bulunması için 3 komite kuruldu. Mezar yerlerinin belirlenmesi için dava açacağız” dedi.

Şeyh Said’in torunu ve Şeyh Said Derneği yöneticisi Ali Said Fırat, Rûdaw’ın “Nûroja Dostan” kahvaltı programına misafir oldu.

Ali Said Fırat, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin bulunması için Hukuk, Araştırma ve Basın komitelerini kurduklarını söyledi.

Komisyonların çalışmalarına başladığını ve şu ana kadar bir çok bilgiye ulaştıklarını belirten Ali Said Fırat, Şeyh Said ve arkadaşlarının Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edildikleri yerde topluca gömüldüklerini ifade etti.

Said Fırat, “Bilgilerimize göre Şeyh Said ve arkadaşları için Sur kapısından başlayarak 200 metre uzunluğunda bir toplu mezar yeri kazmışlar. Devlet mezar yerleri için bir kroki hazırlamış o dönem. Hepsi elbiseleriyle birlikte gömülmüş. Tarihçi Kerem Serhadlı sayesinde krokinin hazırlanmış olduğunu öğrendik” ifadelerini kullandı.

“Şeyh Said’in torunları olarak mezar yerini öğrenmek bizim yasal hakkımız” diyen Said Fırat, kurduğumuz komisyonlar aracılığıyla hukuki yollara başvuracaklarını kaydetti.

Bugüne kadar niye resmi olarak başvurmadıklarına ilişkin olarak ise Said Fırat, aileleri üzerindeki baskılardan dolayı başvuramadıklarını belirtti.

Said Fırat, “Şeyh Said ve 4-5 arkadaşının gömüldekten iki gün sonra askerler tarafından cenazelerinin alınarak Genelkurmay Başkanlığına götürüldüğü de iddia ediliyor ancak bu bilgi teyid edilebilmiş değil” diye konuştu.

Fırat, “Türklerin IŞİD ile savaşta Süleyman Şah’ın türbesi için gösterdikleri hassasiyetin aynısına sahip olmak biz Kürtlerin de hakkı ve ulusal liderimize sahip çıkmamız lazım” dedi.

Şeyh Said kimdir?

1865 yılında Erzurum’un Hınıs ilçesinin Kolhisar köyünde dünyaya gelen Şeyh Said, Nakşibendi Tarikatı’nın önemli şeyhlerindendir. Dini eğitimini Hınıs’ta tamamladı

Türkiye Cumhuriyetinin Kürtlere olan baskısından dolayı bağımsız bir Kürdistan Devleti kurmak amacıyla 13 Şubat 1925’te Piran’da başlayan Kürt başkaldırısına liderlik etti.

Şeyh Said başkaldırısı, Kürt tarihinde başlatılan en büyük başkaldırı oldu ve kısa sürede 14 il ve ilçeye yayıldı.

15 Nisan 1925’te aynı zamanda bacanağı olan Binbaşı Kasım’ın ihaneti ile Abdurrahman Paşa Köprüsü’nde yakalandı.

Askeri ve olağanüstü bir yargılamanın ardından 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından 46 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edildi

Dönemin yönetimi Şeyh Said ve arkadaşlarını gizlice defnederek mezar yerleriini açıklamadı

Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yeri halen bilinmiyor.

Şeyh Said dar ağacında söylediği, “Dünya yaşantımın sonu geldi. Ulusum için kurban edildiğimden dolayı pişmanlık duymuyorum. Yeterki torunlarımız bizi düşmanlarımız karşısında mahçup bırakmasınlar” sözleriyle Kürt halkının hafızasında yer edindi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli