Erbil (Rûdaw) - Türkiye Cumhuriyeti’nin Kürtlere olan baskılarına karşı 13 Şubat 1925’te başlayan Şeyh Said ayaklanmasının üzerinden 95 yıl geçti.
13 Şubat 1925’te başlayan Şeyh Said ayaklanmanın üzerinden 95 yıl geçti.
Cumhuriyetin, Kürtlere yönelik baskı ve yok sayma uygulamalarına karşı başkaldıran Şeyh Said, 13 Şubat 1925’te Piran’da(Dicle ilçesi) devlet güçleriyle başlayan çatışmaların ardından kısa sürede, Palu, Darahêni, Elazığ ve Varto’yu almayı başardı.
15 Nisan 1925’te ihanet sonucu yakalanan Şeyh Said ve 46 arkadaşı İstiklal Mahkemeleri’nde yargılandıktan sonra idam cezasına çarptırıldı.
Şeyh Said ve 46 arkadaşı, 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından Diyarbakır’da Dağkapı Meydanı’nda idam edildi.
Şeyh Said kimdir?
1865 yılında Erzurum’un Hınıs ilçesinin Kolhisar köyünde dünyaya gelen Şeyh Said, Nakşibendi Tarikatı’nın önemli şeyhlerindendir. Dini eğitimini Hınıs’ta tamamladı
Türkiye Cumhuriyetinin Kürtlere olan baskısından dolayı bağımsız bir Kürdistan Devleti kurmak amacıyla 13 Şubat 1925’te Piran’da başlayan Kürt başkaldırısına liderlik etti.
Şeyh Said başkaldırısı, Kürt tarihinde başlatılan en büyük başkaldırı oldu ve kısa sürede 14 il ve ilçeye yayıldı.
15 Nisan 1925’te aynı zamanda bacanağı olan Binbaşı Kasım’ın ihaneti ile Abdurrahman Paşa Köprüsü’nde yakalandı.
Askeri ve olağanüstü bir yargılamanın ardından 29 Haziran 1925’te Şark İstiklal Mahkemesi tarafından 46 arkadaşı ile birlikte Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edildi
Dönemin yönetimi Şeyh Said ve arkadaşlarını gizlice defnederek mezar yerleriini açıklamadı
Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yeri halen bilinmiyor.
Şeyh Said dar ağacında söylediği, “Dünya yaşantımın sonu geldi. Ulusum için kurban edildiğimden dolayı pişmanlık duymuyorum. Yeterki torunlarımız bizi düşmanlarımız karşısında mahçup bırakmasınlar” sözleriyle Kürt halkının hafızasında yer edindi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın