Eksi 10 derecede elektrik protestosu

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Pêncwên ilçesi sakinleri iki gündür, 5 saatlik elektrik kesintilerini protesto ediyor. Protestocular dışarıda sabahlıyor ve hava sıcaklığı gece saatlerinden eksi 10 dereceye kadar düşüyor.

Kürdistan Bölgesi’nde devletin sağladığı elektrik kesildiği zaman, elektrik jeneratörlerle sağlanıyor. Bu da vatandaşlar için oldukça maliyetli oluyor.

55 bin nüfuslu Pêncwên ilçesinin sakinleri, devletin sağladığı elektrikte yaşanan 5 saatlik kesintilerin ardından ilçede protesto gösterisi düzenledi.

Eksi 10 derecelik havaya rağmen gece de dışarıda kalan göstericiler Başmax ve Seyranben sınır kapılarını trafiğe kapattı.

Gösterilere katılan Sirvan Refîq, “Halk zor durumda, günlük 4 saatlik elektrik kesintileri yaşanıyor. Şimdiye kadar 2022 ve bu yıl için bize sadece bir varil yakıt verildi. Bu varil de tam dolu değildi, 170 litre civarındaydı” diye konuştu.

Yetkililere seslenen gösterici Ömer Mahmut ise “Bazıları o kadar çaresiz ki yakmak için gidip Süleymaniye’den tezek alıyor. Yetkililerden halkın sesini duymalarını talep ediyoruz. Eğer bu konuda taleplerimize karşılık verilmezse, yetkililerin halkı ihmal edip önemsemediğini düşüneceğiz” ifadelerini kullandı.

Pêncwên’deki gösterilerin yanı sıra ilçede genel grev de ilan edilmiş durumda. İlçe genelinde kepenkler kapalı ve ilçe esnafı da gösterilere destek veriyor. Esnaf, elektrik kesintilerinden en çok kendilerinin etkilendiğini belirtiyor.

İlçe esnafından Dara Mahmut yakıt maliyetine dikkat çekerek “Kebapçı dükkanım var, elektrik kesintisinin yaşandığı saatlerde jeneratör için kullandığım yakıta günlük olarak 16 bin dinar harcıyorum. Bunun tamamı zarar” şeklinde konuştu.

Göstericilerin bazıları çadır açmış durumda, ayrıca ilçeye 24 saat boyunca elektrik verilene kadar gösterilerine devam edeceklerini belirtiyorlar.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Pêncwên Kaymakamı Zana Abdurrahman, “Göstericilerin taleplerini yetkililere ilettik fakat istediğimiz yanıtı alamadık” ifadelerini kullandı.

Elektrik tüketiminin fazla olduğuna değinen Abdurrahman, “Süleymaniye elektriği yetkilileriyle görüştük, Süleymaniye’de bu yıl elektrik üretimi artmadığı için daha fazla elektrik veremeyiz dediler. Pêncwên’in 35 megavat (bir milyon vat değerinde elektrik güç birimi) elektriğe ihtiyacı varken ilçeye verilen elektrik 30 megavat. Elektrik tüketimi fazla olduğundan bu 5 megavat Pêncwên’e verilemiyor çünkü eğer bu kısım verilirse başka bir yerin kotasından düşürülmeli” diye belirtti.