Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi: Kürt aileler okul idarelerine karşı bilinçli olmalı

Erbil (Rûdaw) - Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi, Kürt ailelere çocukları için seçmeli Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî) dersini seçmeleri çağrısında bulundu.

2021-2022 eğitim ve öğretim döneminde okutulacak seçmeli dersler için başvuru sürecinin başlaması dil kurumlarını harekete geçirdi. Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 22 Ocak 2021 tarihine kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Kürtçe'nin seçmeli ders olarak tercih edilmesi için Kürt kurum ve dernekleri sosyal medya platformlarında kampanyalar başlattı.

Kürtçe Öğretmenleri İnsiyatifi’nden, Kürtçe seçmeli derse ilişkin yapılan açıklamada, “Okul, idareleri ve bazı hocalar bu konuyla ilgili ailelerle iletişime geçip ailelerin dini duygularıyla oynayıp Kürtçe dersi yerine dini dersleri seçmelerini önermektedirler” denildi.

Kürt ailelerin okul idarelerinin tutumuna karşı bilinçli olması gerektiği belirtilen açıklamada, “Kürt çocukların ve Kürtçe’nin geleceği için seçmeli Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî) dersini seçmeleri gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bildiğiniz üzere 2012 yılının Eylül ayında Türkiye'de 5,6,7 ve 8. sınıflar için Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî) seçmeli ders olarak Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredatına dahil edilmiştir. Böylece öğrenciler artık Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçebileceklerdi.

Pedogojik çalışmalar seçmeli derslerin önemini yeterince ortaya koymaktadır. Söz konusu Kürt öğrenciler olunca elbette bu seçmeli dersin önemi daha da artmaktadır. Bu dersi alarak kendi ana dillerini tanıyıp öğrenerek unutulmaya maruz bırakılmış olan Kürtçenin tekrar canlandırılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Bu konuda büyük sorumluluk Kürt ailelerine düşmektedir. Kürt ailelerin kendi hakları olan Kürtçe seçmeli dersi çoçukları için seçmeleri gerekmekte ve aynı zamanda bu konuda bilinçli davranmaları gerekmektedir. Bu seçmeli Kürtçe dersi sayesinde Kürt çocuklar az da olsa kendi dillerini tanıyacaklardır.  

Şimdi ortaokullarda seçmeli Kürtçe dersi sembolik olarak veriliyor. Okul idarelerinin bu konudaki yaklaşımlarını biliyoruz. Okul, idareleri ve bazı hocalar bu konuyla ilgili ailelerle iletişime geçip ailelerin dini duygularıyla oynayıp Kürtçe dersi yerine dini dersleri seçmelerini önermektedirler. Ailelerin  bu kesimin Kürtçe’ye karşı olduğunu bilip buna göre hareket etmeleri gerekmektedir. Ailelerin bu konuda bilinçli davranıp Kürt çocukların ve Kürtçe’nin geleceği için seçmeli Kürtçe (Kurmancî, Kirmanckî) dersini seçmeleri gerekmektedir.”