Kürtçe konuşunca kalasla dövdüler

Van (Rûdaw) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Cemal Şen, Diyarbakır Cezaevi’nde tutuklu iken ziyarete gelen babasının askerler tarafından Kürtçe konuştu diye kalaslarla dövüldüğünü söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Şen, 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde aktif olarak bir Kürt siyasal hareketinde yer aldığını ancak şu anda CHP’de kalmayı daha uygun bulduğunu söyledi.

 

CHP’nin Kürt sorununu çözmeye en yakın parti olduğunu belirten Şen, “CHP’nin bununla ilgili herkesten önce hazırladığı bir ‘Kürt raporu’ da var zaten Kemal Kılıçdaroğlu ile bu daha da ileriye götürülecek” dedi.

 

Diyarbakır Cezaevi’yle ilgili anlatılan işkencelere kendisinin de maruz kaldığını ifade eden Şen, şunları anlattı:

 

“O cezaevinde ben de kaldım. Başıma çok şeyler geldi. Bizi her gün öldürüyorlardı, sabah bir kez daha diriliyorduk. Hitler’in, Mussolini’nin işkencesinden söz edilir ama belki dünya tarihinde böyle bir zulüm, böyle bir işkence, böyle bir acımasızlık asla duymadım ve görmedim.”

 

Türkçe bilmeyen babasının görüşe gelmemesi için sürekli mektuplarda iyi olduğundan söz ettiğini ancak buna rağmen geldiğini belirten Şen, o gün yaşananları şöyle dile getirdi:

 

“Babam tek kelime Türkçe bilmiyordu. Geldi, bana baktı, ben de işaret ettim, ‘Kürtçe konuşma’ diye. E başka ne konuşacak. O da, Kürtçe olarak, ‘oğlum merak etme tüm malımı versem de seni buradan kurtaracağım’ dedi. Babama arkadan bir kalas vurdular, 75-80 yaşlarındaydı. Yere düştü gözleri öylece açık kaldı.”

 

Kürtçe üzerindeki yasakların şimdi en fazla kendisinin kaldırılmasını istediğini ifade eden Şen, “Kürtçe ile eğitim-öğretimi en fazla ben talep ediyorum ve ben istiyorum, çünkü bunun acısını bire bir ben yaşamış bir insanım” dedi.