Rojavalı yetim çocuklar: Tavuk eti yemeyi özledik

12-12-2020
Rûdaw
Kamışlo
Kamışlo
Etiketler Rojava Kamışlo Hakkı Necad Muhammed
A+ A-

Kamışlo (Rûdaw) – Kamışlo’da babaları ölen ve evsiz kalan çocuklar, günlerdir yıkanamadıklarını ve tavuk eti yemeyi özlediklerini söyledi.

Rojava’nın Kamışlo kentinde yaşayan Hakki Necad Muhammed, 4 küçük kız kardeşi, annesi ve tek oğlu ile yıkık dökük bir evde yaşama tutunmaya çalışıyor. Yardıma muhtaç ailenin hayat hikayesi ise tam bir dram.

Suriye krizinin başladığı 2011 yılında ailesi ile birlikte Kamışlo’nun Enteriye mahallesinden Kürdistan Bölgesi’ne göç eden baba Necat Muhammed, bir süre sonra Duhok’taki Domiz Mülteci Kampı’nda hayata gözlerini yumdu.

Babalarının vefatı nedeniyle ailenin sorumluluğu üzerine kalan Hakki Necad Muhammed, ailesini alarak Türkiye’ye göç etti.

Türkiye’de yaşadığı 5 yıl içerisinde kendisine “ırkçılık” yapıldığı gerekçesi ile Türk gençlerle tartışan Hakki, ailesi ile birlikte Babeselam kapısından Suriye’ye sınır dışı edildi.

Kamışlo’ya yerleşen Hakki Necad Muhammed, 3 Şubat 2020 tarihinde Rojava Özerk Yönetimi tarafından zorunlu askerliğe alındı. Eylül ayında Til Koçer’de sınır bölgesinde askeri görevini yaparken bir mermi ile yaralanan Hakki, sakat kaldı.

Daha sonra eşi tarafından da terk edilen Hakki Necad Muhammed, tek oğlu, üç küçük kız kardeşi ve annesi ile birlikte yıkık dökük bir evde yaşıyor. Hasta olan annelerinin de günlük doktor kontrolünden geçmesi gerekiyor ancak ailenin hiçbir gelir kaynağı yok.

Rûdaw’a konuşan Hakki’nin küçük kız kardeşleri, bu evden çıkmak istediklerini, uzun zamandır banyo yapmadıklarını, sıcak yemek yemediklerini söyledi.

Okula gitmek istediklerini belirten çocuklar, en çok tavuk eti yemeyi özlediklerini anlattı.  

Çocuklardan biri, “Bu evden çıkıp başka bir eve gittiğinizde okuyacak mısınız?” sorusuna, “Evet, namaz da kılacağız!” diye yanıt verdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli