Kürtler Hac ve Umre’ye gidemiyor
Erbil (Rûdaw) - Bağdat’ın Kürdistan Bölgesi’nin hava sahasını uçuşa kapatmasından dolayı, yüzlerce Müslüman Kürt hac fazifesini yerine getiremiyor.
Kürdistan Bölgesi’nde son 3 yıl içinde 85 bin Müslüman, Hac ve Umre’ye giderek dini görevini yerine getirdi.
Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin Kürdistan Bölgesi hava sahasını dış uçuşlara yasaklamasından dolayı çok sayıda vatandaş zor durumda kaldı.
Rûdaw’a konuşan Sara Resul adlı vatandaş, şunları söyledi:
“Umre’ye gitmeyi çok istiyorum. Sadece ben değil benim gibi çok sayıda kişi Umre’ye gitmek istiyor. Allah büyüktür elbetteki rahmet kapısı bize açılacak. Tedavisinin yurt dışında yapılması gereken çok sayıda hasta var ancak yollar ve kapılar kapalı.”
Kürdistan Bölgesi’nde toplam 250 acenta Hac ve Umre’ye gitmek isteyen vatandaşlara hizmet ediyordu. Hava sahasının uçuşa kapanmasının ardından söz konusu firmalar faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
Rûdaw’a konuşan acenta sahibi Sedredin Sirini, “Havayolu uçuşa kapantılmasaydı her firma son iki ayda 200’den fazla kişiyi Umra’ye gönderecekti. Firmalar her yıl binden fazla kişiyi gönderiyordu” dedi.
Bağdat’tan ilgili taraflar, birkaç gün önce yaptıkları açıklamada, “Karar, siyasi ve bizimle ilgili değil” ifadelerini kullanmıştı.
Kürdistan Bölgesi Hac ve Umre Müdürü Şeyh Kasım Berzenci, Bağdat üzerinden seyahatin zor olmasından dolayı Suudi Arabistan’a gidilmediğini dile getirdi.
Şeyh Kasım Berzenci, “Bağdat üzerinden Umre’ye gidilmesi konusunda halkı teşvik edemiyoruz. Nitekin uçak bilet fiyatlarınını yüksek olması da seyahati ciddi etkiliyor” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’nde 2014’ten beri IŞİD’le savaş ve Bağdat’ın Erbil’in bütçesini göndermemesinden dolayı mali kriz yaşanıyor. 2014’te 36 bin kişi Umre’ye giderken, 2015’te 30 bin, geçen yıl ise 20 bin kişi Umre’ye gitti.
25 Eylül’de Güney Kürdistan’da yapılan bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat, Erbil’e hava sahasının dış hatlara kapatma kararının da içinde bulunduğu bazı yaptırımlar uyguladı.