Kürdistanlı Hıristiyanlar Noel’e hazırlanıyor

Duhok (Rûdaw) – Noel ve yeni yıla hazırlanan Duhok bölgesindeki Hıristiyan vatandaşların beklentisi barış ve göçzedelerin evine dönebilmesi.

 

Kürdistanlı Hıristiyanlar bu yıl da Noel’i buruk geçiriyor. Çünkü Ninova Ovası’da IŞİD’den kurtarılan bölgelere Heşdi Şabi’nin yerleşmiş olması, onlar için bir tehdit.

 

Halid Hurmız ve eşi, 29 yıldır birlikte Noel ağacını süslüyor. Ninova Ovası’ndaki Tılskof kasabasından olan aile, bütün insanlık için barış diliyor.

 

Halid Hurmız, “Bütün dünya mutlu olsun istiyorum. Bu ağaç yılbaşı bayramının, huzur ve mutluluğun sembolüdür. Bu mutluluğun uzun ve kalıcı olmasını diliyorum” diye konuşutu.

 

Ninova Ovası’nda 133 Hıristiyan köyü bulunuyor. Hıristiyanların 400 yıldır yaşadığı Sece köyü de bunlardan biri. Köyün muhtarı Krim Sabri’nin evindeki Noel hazırlığı, diğer evlerdekinden daha hummalı. O, bayram için yetkililerin yanı sıra diğer bölgelerdeki Müslümanların da kendisini ziyaret ettiğini söylüyor.

 

Hene Yaqu da bu köyün yaşlı sakinlerinden biri. 70 yaşındaki Yaqu, misafirlerini ağırlamaya hazırlanıyor. Yaptığı içli köftelerin, bir bayram geleneği haline geldiğini söylüyor.

 

Mişerfiye köyünde de aynı hazırlıklar yapılıyor.

 

Margurgis Kilisesi Papazı Esed Yuhanna, Noel Bayramı’nın 2017 yıldır kutlandığını ancak Noel ağacı süsleme geleneğinin 600 yıllık bir geçmiş sahip olduğunu ve ilk kez Almanya’da yapıldığını anlatıyor.

 

Duhok’ta çarşılarda da Noel için 50 Noel ağacı koyulacak.