ENKS ve PYD’ye uzlaşı çağrısı

12-12-2016
Rûdaw
HNKS üyesi
HNKS üyesi
Etiketler ENKS PYD HNKS Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu (HNKS), Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) uzlaşı çağrısında bulundu.

 

Rojava’da (Suriye Kürdistanı) ENKS ve PYD arasında uzun süredir sorun yaşanıyor.

 

İki taraf arasındaki sorunların çözümü için ise HNKS uzlaşı girişiminde bulundu.

 

Rûdaw TV canlı yayınına katılan Suriye Kürt Ulusal Koalisyonu Başkanlık üyesi Emced Osman, ENKS ve PYD’nin aralarındaki sorunu hallederek, uzlaşmalarını istediklerini söyledi.

 

Koalisyonun Kürt aşiret liderleri, yazar ve tanınmış Kürt şahsiyetlerinden oluştuğunu dile getiren Emced Osman, “Amacımız ENKS ve PYD arasında sorunların gündeme alarak çözmektir” dedi.

 

Yapılan toplantılar sonucunda oluşturulan komisyonda ENKS ve PYD taraflarıyla görüşeceği belirtildi.

 

Komisyon, iki taraf arasında medya aracılığıyla tartışılmasını durdurma, Rojava asayişi tarafından tutuklanan Kürt siyasi mahkumların serbest bırakılması, Kürtlerin ulusal sembollerine saygısızlığın yapılmaması, gösteri ve protestoların durdurulması ile Rojava Yönetimi yasalarına saygı gösterilmesi adı altında maddelerin hazırlanarak, ENKS ve PYD yetkililerine sunulacağı kaydedildi.

 

Kamışlo Asayişi 2 Aralık’ta ENKS, düzenlediği protestoda göstericilere saldırmış, Kürdistan Demokat Partisi-Suriye (KDP-S) ve Suriye Kürt Birlik Partisi ofislerine de baskın düzenlemişti.

 

Bir sonraki gün ENKS ise, yaptığı açıklamada, PYD’nin Amude’de ofislerini kundakladığını ve Kürdistan Bayrağı’nı yaktığını açıklamıştı.

 

Yaşanan olaylarda özellikle Kürdistan Bayrağı’nın yakılması başta Başkan Mesud Barzani olmak üzere birçok farklı kesimden tepki gösterildi.

 

Rojava Asayişi şimdiye kadar ENKS’ye bağlı 30 parti yetkili ve üyesini tutukladı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli