'Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve gaz sorunu 6 ay içinde çözülecek’

12-11-2022
Etiketler Petrol sorunu Kürdistan Bölgesi Petrol Gaz Irak Irak Petrol Bakanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Petrol Bakanlığı Hukuk Dairesi Genel Müdürü Lays Abdulhusen, Erbil ile Bağdat arasındaki petrol ve gaz anlaşmazlıklarının anayasanın farklı anlaşılması ve yorumlanmasından kaynaklandığını belirtti.  Abdulhasan, “Ancak taraflar arasında bir yakınlaşma var ve bu sorun en fazla 6 ay içinde çözülecek” ifadelerini kullandı.

Irak Petrol Bakanlığı Hukuk Dairesi Genel Müdürü Lays Abdulhusen, bugün Rûdaw’a kısa bir röportaj vererek gündeme ve petrol anlaşmazlığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Iraklı yetkili, Irak’ta kurulan yeni hükümetin önümüzdeki aylarda Erbil ile Bağdat arasındaki sorununa yönelik çözüm için çaba sarf edeceğini söyledi.

Abdulhusen, “Irak’ın yeni hükümetinin ajandasında, Bağdat ile Erbil arasındaki petrol anlaşmazlıklarının şeffaf bir şekilde çözümüne odaklanılması da yer alıyor” dedi.

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani de 8 Kasım’da yaptığı açıklamada “Petrol ve Gaz Kanunu'nun hazırlanması için Petrol Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam etmekte olup, Bakanlar Kurulu'na sunulmadan önce Kürdistan Bölgesi ile ön görüşmeler yapılarak Meclis'e sevk edilecektir” ifadeleri ile çözüm sinyali vermişti.

Rûdaw’ın Lays Abdulhusen ile röportajı şu şekilde:

Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Kürdistan Bölgesi ile Irak arasında petrol ve gaz sorunun özünde tam olarak ne yatıyor, sorun neyden kaynaklı?

Ben bu sorunun esasının bir ‘anlama’ sorunu olduğunu düşünüyorum, Irak anayasasının ve uygulanmasının farklı anlaşılması ve yorumlanması... Bu sorun öncesinde küçük bir sorundu, ama günden güne büyüdü. İletişimsizlik sorunların bir nedeniydi ve siyasi etkinin de payı vardı ama bence biz artık sorunun çözümü ile meşgulüz, çözmek için uğraşıyoruz.

Irak’ın yeni hükümetinin ajandası 27 Ekim’de Irak Parlamentosu’nca onaylandı. Ajandada, Bağdat ile Erbil arasındaki petrol anlaşmazlıklarına işaret edilip şeffaf bir şekilde çözümüne odaklanılması da yer alıyor.

Bu sorunlar uzun yıllardır devam ediyor ve önümüzdeki 6 ay içinde çözüme kavuşturulacak.

Tüm siyasi taraflar kararlı bir şekilde çözüm çağrısında bulunuyor ve Allah’ın izniyle çok kısa bir zaman dilimi iinde bu sorunları çözeceğiz. Bu, Irak için daha parlak ve daha iyi bir gelecek sunmakla birlikte Irak ekonomisine de katkıda bulunacaktır.  

Irak Petrol Bakanlığı olarak bu sorunları nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

Mevcut sorunları, petrol ve gaz yasasını çıkararak aşmak istiyoruz.

Siyasi taraflar arasında bir yakınlaşmadan bahsedebilir miyiz?

Evet, Erbil ile Bağdat arasında bir yakınlaşma söz konusu. Şu aşamada, heyetler ziyaretler için hazır durumda ve Allah’ın izniyle 6 ay içinde konuya ilişkin bir yasa çıkararak sorunların çözümü konusunda bir anlaşmaya varacağız.

Size göre yeni Irak Petrol Bakanı, eski bakanın siyasetini mi izleyecek yoksa kendi siyasetini mi uygulayacak?

Yeni Bakan Hayyan Abdulgani Sewad ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani, hükümetin programını uygulama konusunda son derece kararlılar ve aynı zamanda hükümetin vardığı anlaşma çerçevesinde siyasi anlaşmaya bağlı kalma konusunda ısrarcılar.

Öte yandan tüm taraflar, bu sorunun çözüme kavuşması anlamında kararlı durumdadırlar.

Kürdistan Bölgesi’nde iş yapan petrol şirketleri kara listeye alındı, bu sorun nasıl aşılacak?

Bu tedbirler, 27 Ekim 2022’den önce yani Irak’ın yeni hükümeti kurulmadan önce alınmıştı. Yeni hükümet eski prosedürlerden sorumlu değil. Biz, birikmiş tüm sorunların çözümü için gaz ve petrol yasasının çıkmasını bekliyoruz.

Petrol ve gazla ilgili tüm eski sorunlar, yeni yasa ile çözülecek; bu yüzden de hükümet tüm siyasi taraflarla yeni yasanın hazırlanması ve sorunların çözülmesi için çaba gösteriyor.

Bu sorun, Irak Parlamentosunda yeni yasanın çıkması ile birlikte çözülecektir.

Eski dönemde alınmış kararların, şu anki yeni hükümet ve yeni dönemle bir ilgisi bulunmuyor. Şimdi hem hükümet hem de bakanlık, parlamentonun onayladığı yeni hükümetin programı ve anlaşmaları çerçevesinde çalışacak. Eskiye dönüş kimsenin hayrına değil, çok acil bir şekilde çözüme kavuşturmak istiyoruz.

Petrol Bakanlığı’nın üst yetkilisi olarak çözüm konusunda iyimser misiniz?

Son derece iyimserim. Bu sorun çok yakın bir dönemde çözülecek, en fazla 6 ay içinde. Irak Parlamentosu’nun gaz ve petrol yasasını onaylaması durumunda Erbil ile Bağdat arasında anlaşmazlıklar çözülecektir.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli