Başbakan Mesrur Barzani, Lüksemburg Parlamentosunun kararını memnuniyetle karşıladı

12-11-2022
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur ​Barzani Ezidi Soykırım Lüksemburg
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Lüksemburg Parlamentosunun IŞİD'in 2014 yılında Ezidilere karşı işlediği suçları “soykırım olarak tanıma” kararını memnuniyetle karşıladı.

Lüksemburg Parlamentosu Perşembe günü oybirliğiyle IŞİD’in Ezidi halkına yönelik vahşetini soykırım olarak kabul ederek, ABD, Belçika, Kanada ve Hollanda ile birlikte soykırımı tanıyan ülkelerin arasına katıldı.

Başbakan Barzani de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bu deklarasyon, atalarının anavatanlarına geri dönüş özlemi duyan topluluğa daha fazla umut veriyor" dedi.

Başbakan açıklamasında ayrıca; Ezidi topluluğunu yeniden birleştirme ve yerinden edilmiş aileleri destekleme çabalarını güçlendirmenin yanı sıra Şengal anlaşmasının uygulanması çağrılarını yenileme ihtiyacının da altını çizdi.

Irak federal hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Şengal’deki durumu “normalleştirmek” ve yerinden edilmiş insanların geri dönmesini engelleyen bir dizi sorunu çözmek için 2020'de bir anlaşma imzaladı.

Erbil-Bağdat anlaşmasına göre bölgenin güvenliği Bağdat'ın sorumluluğunda olacaktı. Bunun için Federal Hükümet, yerel halktan yeni bir silahlı kuvvet kuracak ve PKK’ye bağlı silahlı güçleri bölgeden çıkaracaktı. Ancak şu ana kadar bu anlaşma uygulanabilmiş değil.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli