Rojava’da yetiştirilen tazılar Körfez ülkelerine ihraç ediliyor
Erbil (Rûdaw) - Rojava’nın Dırbesiye bölgesinde yetiştirilen tazılar Körfez ülkelerine ihraç ediliyor.
Rojava’da tazı yetiştiriciliği bir meslek olarak yapılıyor. Yetiştirilen tazılar yüksek rakamlarla Körfez ülkelerindeki tazı meraklılarına satılıyor.
Rûdaw’a konuşan tazı yetiştiricilerinden Muhammed Dırbas, “50 tazı yetiştiriyorum. Hepsini de Birleşik Arap Emirlikleri halkı için yetiştiriyoruz. Hepsini onlara gönderiyorum. Bölgede bir çok kişi atalarımızdan kalan bu mesleği yapıyor. Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’a gönderiyoruz” dedi.
Muhammed Dırbas, tazı fiyatlarının 2 bin ile 3 bin dolar arasında değiştiğini söyledi.
Suriye’deki iç savaşın yanı sıra yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını da Rojava’yı ekonomik anlamda olumsuz etkiledi.
Dırbas, Covid-19 nedeniyle 8-9 aydır yolların kapalı olmasından dolayı tazı ihracatının aksadığını ifade etti.
Türkiye ve silahlı grupların Sere Kani ve Gre Spi kentlerine yönelik saldırıları da Rojava ekonomisini zarara uğratan başka bir etken oldu.
Tazı yetiştiricisi Ekrem Mesud, IŞİD savaşı ve Türkiye’nin Sere Kani ve Gre Spi’ye yönelik saldırılarının tazı ticaretini olumsuz etkilediğini belirtti.
Ekrem Mesud, “IŞİD ortaya çıktığında bütün uluslararası yollar kapandı. Daha önce Sere Kani ve Gre Spi ile tazı ticareti yapıyorduk ancak Türkiye’nin saldırısıyla oralarda gitti. Önceleri Şam’a giderek çok çabuk gönderebiliyorduk. Hayat çok zor olmuş. 2 bin, 3 bin dolara da satsan boş” ifadelerini kullandı.
Rojava’da daha önce düzenlenen resmi yarışmalara Körfez ülkelerinden gelenler katılarak en iyi tazıları yüksek rakamlarla satın alıyordu. Şu anda yolların kapalı olması nedeniyle Körfez ülkelerindeki tazı meraklıları Rojava’ya gidemiyor.