Fewzi Heriri: İran cumhurbaşkanıyla iyi ilişkilerin geliştirilmesi görüşüldü

Erbil (Rûdaw) – Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Bölgesi’nin kimseye karşı bir tehdit unsuru olmayacağını belirterek, “İranlı yetkililer sınırların sağlamlaştırılması konusunda oldukça müteşekkirler” dedi.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Fewzi Heriri, Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Heriri, İran ile Kürdistan Bölgesi'nin uzun süredir devam eden dostane ilişkilerinin daha da ileriye taşınması amacıyla birçok önemli toplantının gerçekleştirildiğini belirtti.

Toplantılara Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın liderliğinde, Kürdistan Bölgesi Başbakanı, Başbakan Yardımcısı, Başkan Yardımcısı ve kabine bakanları katıldı.

Toplantılarda, iki taraf arasında özellikle ekonomik ve güvenlik konularının yanı sıra Kürdistan Bölgesi'ndeki iç istikrarın sağlanması gibi önemli başlıklar ele alındı. Heriri, İran'ın Kürdistan Bölgesi'ndeki mevcut istikrardan yararlanarak ekonomik ilişkileri güçlendirmek istediğini vurguladı.

Heriri, İran Cumhurbaşkanı’nın, Kürdistan Bölgesi'nden Kerbela ve Necef’e seyahat eden İranlı ziyaretçilere sağlanan hizmetlerden dolayı teşekkür ettiğini belirterek, "Her iki taraf, halkların isteklerine saygı gösterilmesi gerektiği konusunda mutabık kaldı. İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki dostluğun daha da derinleşmesini istiyoruz" dedi.

Ayrıca, İran ve Irak arasında imzalanan güvenlik anlaşması kapsamında Kürdistan Bölgesi’nin de bu anlaşmanın bir parçası olduğu ve hiçbir şekilde komşu ülkelere tehdit oluşturmayacağı da vurgulandı.

Heriri, Kürdistan Bölgesi'nin barıştan yana olduğunu ve geçmişteki samimi ilişkilerin devam etmesini istediklerini ifade etti.

Heriri, İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne saldırıları sırasında bazı ülkelerin Kürdistan’da istihbarat üsleri kurduğu iddialarını da reddetti.

Bu tür bir üssün mevcut olmadığını belirterek, İran’ın güvenlik endişelerinin Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetine iletilmesi gerektiğini ve bu doğrultuda bir komite kurulmasının kararlaştırıldığını açıkladı.

Güvenlik anlaşmasının sürdürülebilir ve başarılı olmasının, gelecekte benzer olayların önüne geçeceğini vurguladı.

Öte yandan, Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun belirlediği seçim tarihleriyle ilgili olarak da açıklamalarda bulunan Heriri, Kürdistan Bölgesi’nin komisyonun vereceği kararlara bağlı kalacağını ve seçim süreçlerinin komisyonun hesaplamalarına göre yürütüleceğini ifade etti.

Fewzi Heriri Rûdaw'ın sorularını yanıtladı: 

Rûdaw: İran Cumhurbaşkanı ile tarafların görüşmesi nasıl geçti ve ne üzerinde anlaşmalar sağlandı?

Fawzi Heriri: İki taraflı ilişkilerin geliştirilmesi ve sahip olduğumuz dostane ilişkilerin ilerletilmesi konuşuldu. Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın liderliğinde yapışan toplantılara, Kürdistan Bölgesi Başbakanı, Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı, Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı ve kabine bakanları katıldı; Elbette ekonomik konular, güvenlik ilişkileri, Kürdistan Bölgesi'ndeki iç durum ve İran'ın bizimle ekonomik ilişkiler geliştirmek için yararlanması gereken mevcut istikrar görüşüldü.

Gerçek anlamda bizlere teşekkür ettiler, Sayın Cumhurbaşkanı Kürdistan Bölgesi üzerinden Kerbela ve Necef'e seyahat eden İranlı ziyaretçilere sağlanan hizmetten dolayı Kürdistan Bölgesi'ne teşekkür etti. Her iki taraf da İran ile Kürdistan Bölgesi arasındaki dostluğun daha da zenginleştirilip geliştirilmesi için her iki halkın isteklerine saygı gösterilmesi gerektiğine karar verdi. Öte yandan Irak ile İran arasındaki güvenlik anlaşması çerçevesinde Kürdistan Bölgesi’nin de bu anlaşmanın bir parçası olarak asla komşularına karşı bir tehdit unsuru olmayacağı vurgulandı. Bizler barışı savunuyor geçmişteki eski ve samimi ilişkilerin devam etmesini istiyoruz.

Rûdaw: İran Cumhurbaşkanı Kürdistan Bölgesi ile herhangi bir anlaşma imzaladı mı?

Fawzi Heriri: Irak ile İran arasında bir güvenlik anlaşması var ve Kürdistan Bölgesi Irak tarafının önemli bir parçası, dolayısıyla bunun dışında her hangi bir anlaşma yapılmadı. İranlılar Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerinde attığı adımlardan dolayı oldukça müteşekkirler.

Rûdaw: İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne saldırıları sırasında Kürdistan Bölgesi'nde bazı ülkelerin istihbarat üslerinin burada olduğu söyleniyordu. İran'a böyle bir şeyin olmadığına dair güvence verildi?

Fewzi Heriri: Bizim kimseye güvence vermemize gerek yok çünkü böyle bir üssün olmadığını biliyorlar ama güvenlik anlaşması çerçevesinde rahatsız oldukları konularda Kürdistan Bölgesi'ne ve Irak hükümetine haber vermeleri gerektiği ifade edildi, bu çerçevede de konuyu inceleyecek bir komite kurulması istendi. Dolayısıyla, eğer güvenlik anlaşması sürdürülebilir ve başarılı olursa, geçmişte yaşananların tekrar yaşanmasının çok nadir olacağından eminiz.

Rûdaw: Seçimlerin barışçıl bir şekilde yapılabilmesi için kampanya döneminin ertelenmeye çalışıldığı yönünde söylentiler var. Kürdistan Bölgesi başkanlığına böyle bir bilgi ulaştı mı?

Fawzi Heriri: Irak Yüksek Seçim Komisyonu'nun vereceği her karara bağlıyız ve seçimlerin yapılması için belirledikleri tarihi destekliyoruz.

Rûdaw: Sürenin kısaltılması talep edildi mi?

Fawzi Heriri: Hayır, süre 20 günden az bir aydan fazla olmamalıdır. Bu süre zarfında komisyon kendi hesaplamalarına göre konuya karar verecektir. Verecekleri her karara Kürdistan Bölgesi’nin uyacağını buradan ifade etmek istiyorum.

Irak Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın Bağdat ve Erbil ziyareti

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan resmi bir ziyaret çerçevesinde dün Bağdat’a gitmiş, Irak Cumhurbaşkanı Abdulatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şiya Sudani ile bir araya gelmişti.

Pezeşkiyan bugün de başkent Erbil’i ziyaret ederek, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani ve üst düzey yetkililerle görüştü.

Pezeşkiyan daha sonra Başkan Barzani ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan Erbil ziyaretinin ardından Süleymaniye’ye gitmiş KYB lideri Bafıl Talabani ile görüşmüştü.