Neçirvan Barzani: Güney Kore bizim çok iyi ve samimi dostumuzdu

12-09-2024
Rûdaw
Etiketler Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Güney Kore
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, 20 yıl önce ‘Biz sizin dostuz’ sloganıyla Kürdistan Bölgesi’ne gelen Güney Kore birliklerinin kültürel anlamda güzel izler bıraktıklarını ifade etti.

Güney Kore Ordusu’na bağlı Zeytin Timleri’nin Kürdistan Bölgesi'ne gelişinin 20. yıl dönümü vesilesiyle başkent Erbil’de düzenlenen etkinlikte konuşan Başkan Neçirvan Barzani, Kore ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerin önemline atıfta bulundu.

Etkinliğe Güney Kore'nin Irak Büyükelçisi Choi Sung-soo, Güney Kore'nin Erbil Başkonsolosu Seungcheol Lim ile çok sayıda yabancı diplomat ve yetkili katıldı.

Burada konuşan Başkan Neçirvan Barzani, Güney Kore birliklerinin 2004 yılında Kürdistan Bölgesi’ne geldiklerini hatırlatarak, “Orta Doğu'nun yeni bir insanını ve kültürünü tanıdılar, Kürt halkı da Güney Kore'nin birçok benzersiz yönünü tanıdı” dedi.

Zeytin Timileri’nin Kürdistan Bölgesi'ne yardım amaçlı gelmesinin ikili ilişkilerin kurulması yönünde ilk adım olduğuna dikkat çeken Başkan Neçirvan Barzani, “Güney Kore askerleri, yeni Irak'ın inşasında yardım eden uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Kürdistan Bölgesi ve Irak’a geldi. Misyonları yalnızca askeri veya ekonomik değildi; derin bir yardım ve işbirliği duygusuna dayanan insani ve barışçıl bir misyonu taşıyorlardı” ifadelerini kullandı.

Başkan Neçirvan Barzani konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Kürdistan Bölgesi'ne dost olarak ve barış, refah, yardım eli uzatma anlamına gelen Zeytin adı altında geldiler. Kürdistan Bölgesi halkı, Kürdistan Bölgesi'ne hediye olarak getirdikleri otobüslerin üzerinde yazan ‘Biz sizin dostuz’ sloganını hâlâ hatırlıyoruz. Buraya gelerek Orta Doğu'nun yeni bir insanını ve kültürünü tanıdılar, Kürt halkı da Güney Kore'nin birçok benzersiz yönünü tanıdı.

Zeytin Timleri askeri olmasına rağmen Kürt vatandaşlara insani yardım ve destek sağladılar.

Olive (Zeytin) Hastanesi askeri bir hastaneydi evet bu doğru ama kapılarını vatandaşlara hep açıktı ve tedavi hizmeti veriyordu. Akabinde Şehit Sami Abdulrahman Park'ta bir kütüphane açtılar ve birçok bakanlık ve kurumla işbirliği yaptılar. Ekibin askerleri vatandaşlarla dostane ilişkiler kurarak Kore kültürü ve geleneklerini Kürt halkına tanıttı. Birçok Kore hikayesi ve dizisi Kürt izleyiciler arasında oldukça popüler hale geldi.

KOICA ajansı Kürdistan Bölgesi'ne pek çok hizmetlere imza attı ve hizmet etmeye devam ediyor. 60'dan fazla okul, 15’e yakın sağlık merkezi, hastane ve kütüphanenin inşasında önemli rol oynadılar. Kürdistan Kamu Yönetimi Enstitüsü'nün kurulmasına ve Elektronik satın alma sisteminin kurulmasına ve etkinleştirilmesine yardımcı oldular.

Yirmi yıl sonra, bugün Koreli dostlarımızın Kürdistan Bölgesi'ndeki birçok farklı alandaki rolü, etkisi, varlığı ve parmak izleri açıkça görülüyor. Onlar bizim sadık ve çok iyi dostlarımızdı ve onların tüm yardımlarına minnettarız.

Kore'ye ilk ziyaretime dair hoş anılarım var. Seul havaalanında güzel Kürtçeyle karşılandığımız sıcaklığı ve samimiyeti hiçbir zaman unutmayacağız. Şu anda bile bu önemli başlangıcın 20. yılını anarken, Güney Kore, halkı, kültürü ve nüfuzu Kürt halkı tarafından çok iyi bilinmektedir.

Güney Kore, Zeytin Timi, KOICA Ajansı ve Koreli şirket ve ortaklarımızın burada sağladığı ve yapmakta olduğu birçok çalışma ve hizmetle iki ülke arasında hâlâ güçlü bir dostluk bağı devam ediyor.

Biz Kürdistan Bölgesi olarak bu ilişkilerden büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Aramızdaki tüm alanlarda ortak çıkarlara dayalı işbirliğini daha da genişletmeye ve geliştirmeye hazırız.

Güney Kore'nin benzersiz başarı öyküsü tüm dünya için oldukça ilginç ve ilham verici. Kürdistan Bölgesi ve Irak bundan pek çok yararlı ders çıkarabilir. Kore, savaşın ardından yaşanan yıkımdan ve kötü ekonomik şartlardan dolayı acılar çekti, ancak uluslararası yardımla insanları ve altyapıyı yeniden inşa etmeye odaklandı.

Stratejik planlama, inisiyatif ve inovasyonun bir sonucu olarak Kore, dünyanın on dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. Teknolojinin en güçlü yeteneklerinden biri haline gelen Güney Kore dünya çapında teknoloji ve bilimin ilerlemesine damgasını vurdu.

1971'de savaştan sonra Güney Kore'nin yaptığı en akıllıca şeylerden biri Kore Kalkınma Enstitüsü'nü kurmaktı. Enstitü, Kore halkının ve toplumunun yeniden canlandırılması, geliştirilmesi, ekonomik ilerlemesi ve yeniden inşası için politika ve stratejileri başarıyla formüle etti.

Yıllar sonra enstitünün çalışmalarının Kore'nin ekonomik büyümesi üzerinde derin bir etkisi oldu. Kürdistan Bölgesi'nin durumuna ve ihtiyaçlarına göre onların tecrübelerinden yararlanabilir ve bunu burada uygulayabiliriz.”

Kore ile ortaklığımızı pekiştirmeye kararlı olduklarını ifade eden Başkan Neçirvan Barzani, “Kürdistan Bölgesi, Kore özel sektörü için tüm sektörlerde uygun bir yatırım ortamına ve iyi fırsatlara sahip olduğunu hatırlatmak isteriz. Bilim, teknoloji, kültür ve daha birçok alanda işbirliği yaparak Kürdistan Bölgesi'nin altyapısının geliştirilmesinde daha da etkili olabilirler. İlişkilerimizin ufku her iki tarafın yararına çok daha geniş ve kapsamlı olabilir ve bunu da sürdürebiliriz” diye konuştu.

Neçirvan Barzani, konuşmasının sonunda Kürdistan Bölgesi’ndeki hizmetlerinden dolayı Zeytin Timleri’ne ve Güney Kore yetkililerine teşekkür etti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli