Neçirvan Barzani ve Pezeşkiyan'dan güçlü işbirliği mesajı

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve beraberindeki heyeti Erbil’de ağırladı. İki lider, ekonomik işbirliği ve bölgesel güvenlik konularını görüştü.  

Kürdistan Başkanlığı Ofisi'nden yapılan açıklamaya göre, Başkan Neçirvan Barzani, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne ilk ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bunun iki taraf arasındaki güçlü dostluk mesajı olduğunu belirtti.

Görüşmede, Kürdistan Bölgesi'nin İran ile ilişkileri geliştirme ve tüm alanlarda işbirliğini genişletme arzusunu ifade eden Neçirvan Barzani,  Kürt halkının zor günlerde İran'ın destek ve yardımlarına her zaman saygı duyduğunu ve takdir ettiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirterek, İran'ın, Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerine verdiği önemi vurguladı.

Pezeşkiyan, tüm alanlarda ilişkileri ilerleteceklerini ve yaşanan tüm sorunların çözeceklerini ifade etti.  

“Kürdistan Bölgesi herhangi bir tehdit kaynağı olmayacak”

Her iki taraf da İran'ın Kürdistan Bölgesi ile siyasi, sosyal ve kültürel alanlarda uzun süredir devam eden dostane ilişkilerine övgüde bulundu.

Daha sonra Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani, ekonomik ilişkilerin ve ticari alışverişlerin mevcut düzeyini, bunların nasıl genişletilebileceğini ve karşılıklı işbirliğinin önemine işaret etti.

Bölgesel güvenlik ve istikrarın önemi vurgulanan görüşmede, Kürdistan Bölgesi'nin İran ve komşu ülkelere yönelik herhangi bir tehdit kaynağı olmayacağı ve Irak-İran güvenlik anlaşmasına tam bağlılığı teyit edildi.

Siyasi, dini ve etnik grup temsilcileriyle görüşmeler

Görüşmenin ardından, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ve beraberindeki heyet, Başkan Neçirvan Barzani'nin katılımıyla Kürdistan'daki siyasi partiler, dini ve etnik grupların temsilcileriyle bir araya geldi.

Görüşmede, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin İran ile ilişkilerinin önemi ve farklı dini ve etnik kökenli toplumların zenginlik olduğu vurgulandı.

Tüm taraflar, bölge halkları ve tüm unsurlar arasında barış, bir arada yaşama, uyum ve kardeşliğe olan bağlılıklarını yineledi.

Üst düzey yetkililer toplantıda hazır bulundu

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan arasında geçekleşen toplantıda, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Dr. Fuad Hüseyin, Kürdistan Bölgesi Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani ile her iki taraftan üst düzey yetkililer hazır bulundu.

İran Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyet, Erbil temaslarının ardından Süleymaniye'ye geçti.