İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’den ortak açıklama

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi'ne resmi bir ziyaret gerçekleştiren İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ve Bakanlar Kurulu üyeleriyle bir araya geldi.

Toplantı sonrası İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani basın mensuplarına ortak açıklamada bulundu.

Mesud Pezeşkiyan toplantıda, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin güçlendirilmesi konusunu görüştüğünü söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani de "İran cumhurbaşkanının ziyareti tarihidir. İran'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri de tarihidir. İlişkilerimizi her açıdan geliştirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

İki lider başlangıçta basın mensuplarının sorularını cevaplarken Farsça konuştu ancak daha sonra gazetecilerin isteği üzerine ikisi de Kürtçe konuşmaya başladı.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerin daha da geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bu bölgeyle iyi ilişkilerimiz var ve bu durumdan faydalanabiliriz. Umarım Erbil, Irak ve Kürdistan'la ilişkilerimizi güçlendirip sorun yaşamayız. Kürt, Arap, Ecem, Türk ayrımı yapmıyoruz. İnsanlar yeteneklerine göre değerlendiriliyor. İran ve bu bölge birçok sorunda birlikteydi. Bu ilişkileri geliştirmek için birlikte çalışabilir ve birbirimize yardımcı olabiliriz."

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan ayrıca Başkan Neçirvan Barzani'ye misafirperverliğinden dolayı teşekkür etti.

“İran'ı tüm zor zamanlarda yanımızda gördük”

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın ziyaretinin önemini vurgulayarak şöyle dedi:

"İran Cumhurbaşkanı'nın ziyareti tarihi bir geziydi çünkü ilk kez bir İran cumhurbaşkanı Erbil'e geldi. İran'ın Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ilişkileri tarihi ilişkilerdir. İran'ı tüm zor zamanlarda yanımızda gördük. Umarım bu ilişkilerin çok daha iyiye gittiğine şahit oluruz."