5 Kürt partisi: İrade ayaklar altında!

Diyarbakır (Rûdaw)  – Kürt partileri, Türk Hükümeti tarafından belediyeler kayyum atamaları ve öğretmenlerin görevden uzaklaştırılmasının “çözümsüzlükte diretmek” olduğunu duyurdu.

 

Azadî Hareketi, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Kürdistanî Parti (PAKURD), PDK – Bakur ve Kürdistan Sosyalis Partisi (PSK) tarafından, kayyum atamaları ve öğretmenlerin görevden uzaklaştırılması konusunda ortak bir yazılı açıklama yapıldı.

 

Açıklamada, Türk devletinin Kürtler’e ve Kürdistan'a yönelik politikasının evrensel hukuka aykırı  ve Kürtler’in ulusal haklarının ihlaline neden olduğu belirtildi.

 

Açıklamada, daha sonra şunlara yer verildi:

 

“Nasıl ki darbe demokrasinin alternatifi değilse; belediyelere kayyum tayini de bir çözüm ve seçenek değildir. Belediye başkanlığının herhangi bir nedenle boşalması durumunda, belediye meclisi bir atama yapabilir.

Gerekli durumlarda seçimler de yenilenebilir. Ancak, kayyum demokrasi ve hukukla bağdaşmaz, halkın iradesini ayaklar altına almaktır.”

 

5 Kürt partisi öğretmenlerin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin ise şunlar ifade edildi:

 

“AK Parti Hükümeti’nin, kararnamelerle, binlerce Kürdistanlı öğretmeni görevden uzaklaştırması gibi, Kuzey Kürdistan'daki bazı belediyelere atanan ve yaygınlaşması muhtemel olan kayyumu da, çözümsüzlüğü derinleştiren, meşru olmayan birer uygulama olarak görüyor ve şiddetle kınıyoruz.”

 

Yapılan yanlıştan biran önce dönülmesi gerektiği belirtilen açıklamada, “Kürdistani siyasi parti ve hareketler olarak, halkımızla, mağdur edilen kişi, çevrelerle dayanışma içerisinde olacağız. Barış ve diyalog ile meselelere çözüm bulunmalıdır” denildi.

 

Kürt partileri, Türk Hükümeti tarafından belediyeler kayyum atamaları ve öğretmenlerin görevden uzaklaştırılmasının “siyasal çözüm yerine,şiddete teşvik” etmekten öte bir anlam taşımadığının altını çizdi.

 

Açıklamanın sonunda, “Kürdistan meselesi, savaş, şiddet, kayyum veya memuriyetten men ile çözüme kavuşmaz” ifadesine yer verdi.