D.BAKIR- OSB: Kürdistan Bölgesi’nin ticari yeteneklerini kullanabiliriz

12-07-2019
Rûdaw
Çalıştay bir gün sürdü
Çalıştay bir gün sürdü
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw)- Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı, “Kürdistan Bölgesi üzerinden Irak'ın diğer bölgelerine ve hatta onların ticari yeteneklerini kullanıp, Arap dünyasının diğer pazarlarına ulaşabiliriz" dedi.

 

Bugün Diyarbakır’da, bir günlük Diyarbakır- Kürdistan Bölgesi Dış Ticaret Çalıştayı düzenlendi.

 

“Payımız çok düşük”


Çalıştayın açılışında konuşan Türkiye’nin Erbil Ticari Ataşesi Zihni Tuğrul, Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin en çok ithal ettiği kalemlerde payklarının çok düşük olduğunu söyledi.

 

Irak'ın Türkiye ihracatı için büyük önem taşıdığını belirten Tuğrul, yaşanan siyasi istikrar ve çatışmaların bu ülkeye ihracatı etkilediğini söyledi.

 

Zihni Tuğrul, ülke ekonomisinin petrole dayalı olduğunu, petrol fiyatının yükseldiği dönemde ithalatının da arttığına işaret etti.

 

Tuğrul, ülkenin IMF programı uygulaması nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını belirterek, sözlerine şunları ekledi:

 

“Irak şubat ayından itibaren tek gümrük uygulamasına geçti. Irak'ın güneyine gidecek ürünlerde çifte verginin kalkması ihracatımızın artacağı yönünde sevindirdi ancak öyle olmadı. Gümrükler yükseldi, yerli üretim bahanesiyle bazı ürünlerin ithalatına yüksek vergiler getirildi. Irak ile bir ticaret anlaşması yapılması için Bakanlığımız ön çalışma yapıyor.

 

Irak'ın en çok ithal ettiği kalemlerde payımız çok düşük. Özellikle en büyük ihracat kalemimiz olan mücevherat. Bu kapsamda altın sektörü çok önemli. Dubai'de vergilerin yükseltilmesinden dolayı oradaki tüccarların Türkiye'ye geldiğini biliyoruz. Bunun avantajını ele geçirebiliriz.”

 

 

“Ortadoğu pazarı Diyarbakır için önemli”


Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Odabaşı da Ortadoğu pazarının Diyarbakır’da üretim yapan firmalar için büyük önem taşıdığını dile getirdi.

 

“Kürdistan Bölgesi üzerinden Irak'ın diğer bölgelerine ve hatta onların ticari yeteneklerini kullanıp, Arap dünyasının diğer pazarlarına ulaşabiliriz” diyen Odabaşı, şöyle konuştu:

 

"Böylelikle pazarımızı hem genişletmiş hem de çeşitlendirmiş olacağız. Eskilerin yanı sıra yeni ürünlerimizi daha kaliteli ve son müşterinin beğenisini kazanacak şekilde üreterek rekabet gücümüzü arttırmayı, yeni pazarlara açılmayı ve yeni pazarlama teknikleriyle pazarımızı genişletmeyi hedef alarak, bu ekonomik sorunu fırsata dönüştürebiliriz."

 

“İhracatın yüzde 65'i Kürdistan Bölgesi ve Irak’a gerçekleştirildi”

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Mehmet Kaya ise, Diyarbakır'ın yıllık ihracatının yıllık yaklaşık 200 milyon lira olduğunu, bazı şirketlerin çeşitli nedenlerle ihracatını Mersin ve İstanbul başta olmak üzere diğer illerden yaptığını söyledi.

 

Diyarbakır ve çevre illerden yapılan ihracatın yüzde 65'inin Kürdistan Bölgesi ve Irak’a gerçekleştirildiği bilgisini veren Kaya, "Geçen yıl Irak'a ihracatta özellikle sınır kapısında sıkıntılar yaşanıyordu. İpekyolu Gümrük Bölge Müdürlüğü yetkililerinin yoğun çabası sayesinde sıkıntılar büyük ölçüde azaldı” dedi.

 

Rûdaw’a konuşan Mehmet Kaya, iki taraf arasında yaşanan siyasal iyileşmenin ekonomiye yansıdığını ifade etti.

 

Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bölge üreticileri ve bölgede ticaret yapanlar arasında ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Kaya, sözlerine şunları ekledi:

 

“Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında gelişen bu siyasi havanın, ticarete ekonomiye yansımasıyla ilgili Kürdistan Bölgesel yönetimiyle ticaret gelişmesiyle ilgili fiziki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik bir bilgilendirme çalışması. Ne yapıyoruz burada Erbil ticaret ataşesini ve Habur gümrükler müdürünü çağırdık. Türkiye ile Kürdistan bölgesi arasında kapıda ne tür sorunlar yaşanıyor, gümrükte ne tür problemler yaşanıyor, vize meselesi ve son dönemlerde gümrükte yaşanan sorunları bölgedeki iş insanlarıyla tartışacağımız bir çalıştay yapıyoruz. Amacımız Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bölge üreticileri ve bölgede ticaret yapanlar arasında ilişkileri geliştirmek, aradaki sorunları kaldırmak.”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli