Diyarbakır - Kürdistan Bölgesi Dış Ticaret Çalıştayı

Erbil (Rûdaw) -  Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ( DTSO ) Başkanı Mehmet Kaya, “İki kardeş ülkenin arasında vize uygulamasının olması kabul edilebilir bir şey değil” dedi.

 

Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında ekonomi ve ticari ilişkileri geliştirmek adına çok sayıda iş insanının katılımıyla Diyarbakır’da bir çalıştay düzenlendi.

 

Rûdaw Tv haber bültenine katılan DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, siyasal iyileşmenin ekonomiye yansıdığını söyledi.

 

Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bölge üreticileri ve bölgede ticaret yapanlar arasında ilişkileri geliştirmek istediklerini dile getiren Kaya şunları söyledi:

 

“Türkiye ile Kürdistan Bölgesi arasında gelişen bu siyasi havanın, ticarete ekonomiye yansımasıyla ilgili Kürdistan Bölgesel yönetimiyle ticaret gelişmesiyle ilgili fiziki engelleri ortadan kaldırmaya yönelik bir bilgilendirme çalışması. Ne yapıyoruz burada Erbil ticaret ataşesini ve Habur gümrükler müdürünü çağırdık. Türkiye ile Kürdistan bölgesi arasında kapıda ne tür sorunlar yaşanıyor, gümrükte ne tür problemler yaşanıyor, vize meselesi ve son dönemlerde gümrükte yaşanan sorunları bölgedeki iş insanlarıyla tartışacağımız bir çalıştay yapıyoruz. Amacımız Kürdistan Bölgesel yönetimi ile bölge üreticileri ve bölgede ticaret yapanlar arasında ilişkileri geliştirmek, aradaki sorunları kaldırmak.”

 

Çalıştayın ikincisini Erbil’de yapacaklarını ifade eden Kaya, “Her iki ülkenin iş insanları önünde olan sorunları ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Erbil Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte 6 ay önce, işbirliği anlaşması imzaladık yanı zamanda Duhok ve Süleymaniye Ticaret ve Sanayi odaları ile de bu işbirliği anlaşmaları yaptık. Bu kapsamda ticaret, fuarcılık gibi hizmetlerin geliştirilmesi yanı sıra söylediğiniz gibi vizeyle ilgili karşılıklı sorunların da ortadan kaldırılmasına yönelikti. Bugün özellikle Iraklı iş insanların Türkiye’ye iş, turizm ve sağlık amaçla gelenlere karşı vize uygulamakta. Bizim ilk önce yapmamız gereken ve üzerinde durduğumuz konu vizenin kaldırılmasını sağlamak” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi ile Iraklılara karşı uygulanan vizenin kaldırılması gerektiğini söyleyen Kaya, sözlerine şunları ekledi:

 

“İki kardeş ülkenin ve ticaret hacmi gelişen iki ülke arasında yaklaşık 500 km yakın sınırımız varken, aramızda vize sorununun olması doğrusu kabul edilebilir bir şey değil. Bizim bu konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığıyla görüşmelerimiz devam ediyor, biz vizenin kaldırılmasını istiyoruz. Kaldırılıncaya kadar da bu süreçte vize alımında kolaylık sağlanması için yetkili kurumlarla irtibatta olacağız. Tabi ki bu bir süreç yaşanan bazı olaylardan dolayı vize uygulaması başlatıldı. Ama inanıyoruz ki bu girişimlerimiz ve Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu mevcut ekonomi ile Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ticaretin çok çok önemli bir konumda olduğu bir ortamda bu vize uygulamasının çok doğru olmadığına inanıyoruz. En kısa sürede bu taleplerimizin karşılığını almayı umuyoruz.”