Yeni tehlike: İlaç reklamları

Süleymaniye (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı, bazı medya organlarında insan sağlığını tehdit eden ilaçların reklamlarını yayınlaması üzerine 10 TV kanalı hakkında yasal işlem başlattı.

 

Uzmanlar, insan sağlığını tehdit eden söz konusu reklamlara yönelik ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtiyor.

 

Rûdaw’a konuşan Süleymaniye Sağlık Müdür Yardımcısı ve Dr. Cafer Haydar Salih, “Kamuoyunun dikkatini çekmek adına ilaçların reklamının yapılması hiçbir şekilde doğru olmadığı gibi yasalara da aykırıdır” dedi.

 

Dr. Cafer Haydar Salih, şu ifadeleri kullandı:

 

“Doktorlar bilimsel seminer ve konferanslarda yeni buluşları meslektaşlarına tanıtarak, ilacın olumlu -olumsuz etkilerine yönelik bilgi verebilir. Yeni buluşla ilgili doktorlar analizler yapabilirler. Bizler ilaçların reklam amaçlı kullanılmasına karşıyız. Bu alanda ciddi adımların atılması gerekiyor. Vatandaşlarımızın ilaçların kullanıma yönelik uyarılması gerekiyor.”

 

Erbil Sağlık Müdürü Dr. Saman Berzenci de Süleymaniyeli meslektaşıyla aynı görüşte olduğunu ifade ederek, “Dünya standartlarında olmayan ilaçların satışının yapılmaması gerekiyor. Konu çok hassas ve üzerinde durulmadığı sürece vatandaşların sağlığı için tehdit oluşturup, ticaretten öteye de gidemez” diye konuştu.

 

Dr. Saman Berzenci, vatandaşları ilaçlarını bakanlık denetiminde olan eczanelerden almaları konusunda uyardı.

 

Sağlık Bakanlığı’ndan inceleme

 

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halis Kadir ise şunları söyledi:

 

“İnternette ve bazı medya organlarında her türlü ilaç reklamı yasadışıdır. Kültür Bakanlığı ile bu konuda görüşmeler yaptık. Önlem alınması konusunda da işbirliği yaptık. Yasadışı uygulamalar nedeniyle bakanlık olarak şimdiye kadar 10 kanal hakkında yasal işlem yapılması için başvurduk. Söz konusu suçtan dolayı kapanan medya organları ya da programaların durdurulup durdurulmadığı konusunda bilgim yok.”

 

ABD’de uyarı

 

Dünyanın farklı ülkelerinde internet üzerinden ilaç satışında gözle görünür bir artış yaşanmasının ardından başta ABD olmak üzere, birçok ülke tarafından soruna ilişkin tedbirler geliştirildi.

 

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, vatandaşları internet üzerinden ilaç alımı konusunda uyarıda bulundu.  

 

Dairenin resmi sayfasından yapılan açıklamada, “Farklı sitelerde vatandaşlarımızın sağlığını tehdit eden ilaçların ciddi zararları bulunmaktadır. İlaçların alımı ve kullanmına yönelik daha dikkatli olunması gerekiyor” denildi.

 

Yetkililer, online ilaç satışında ilaçların çoğunun sahte olması ve hijyenik ortamlarda yapılmamasından dolayı insan sağlığını tehdit edeceği konusunda halkı uyardı.