Mesrur Barzani’den ‘göç’ uyarısı: Kürdistan’la sınırlı kalmaz Avrupa’yı da etkiler

12-05-2024
Etiketler Mesrur Barzani Irak Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, Irak'ta kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle başlayacak olası bir göçün Kürdistan Bölgesi ile sınırlı kalmayacağını, Avrupa'yı da kapsayacak şekilde güvenlik, ekonomik ve siyasi sorunlara yol açacağı uyarısında bulundu.

Başkent Erbil’de kuraklık ve iklim değişikliğinin demografik, ekonomik ve siyasi etkisi konulu konferans düzenleniyor.

Rûdaw Medya Grubu’nun medya sponsorluğunu yaptığı konferansın ikinci gününde bir panele katılan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, Irak, Kürdistan Bölgesi ve bölgede iklim değişikliğinin yol açtığı sonuçlara dikkati çekti.

İklim değişikliği ile mücadelede şu an önemli olanın uygun çözümlerin bulunması olduğuna vurgu yapan Barzani, “Uygun bir çevre, gıda, su ve güvenlik aramak her zaman insanın doğasında olmuştur. Dolayısıyla bir alandaki çevresel tehditler diğerlerini de etkilemektedir” dedi.

İklim sorunlarını çözmenin adımlarından birinin insanın yaşadığı doğayı koruması olduğunu kaydeden Başbakan Barzani, çevreyi koruma kültürünün topluma mal edilmesinin çok önemli olduğuna değindi.

Hükümet olarak karşılaşılan aşmak için, barajlar inşa ettiklerini, ormanları canlandırmaya ve çevreyi kirletmek yerine atık gazları enerji amaçlı kullanmak gibi konular üzerinde uzun süredir çalıştıklarını dile getirdi.

Mesrur Barzani, "Daha fazlasını yapabiliriz, ancak elimizdeki imkanlar bu kadar. Bu nedenle bu alana yatırım yapmak federal hükümetin görevidir ve Kürdistan, çevresel riskleri azaltmaya yönelik adımlar atmak için uygun bir ortama sahiptir” dedi.

Irak’ta yaşanan kuraklığın Kürdistan Bölgesi’ni de etkileyeceğini dile getiren Barzani, şu ifadeleri kullandı:

"Biz görevimizi yaptık. Ancak Irak şehirlerinde yaşananlar Kürdistan Bölgesi'ni de etkileyecektir. Bağdat'la her türlü koordinasyona hazırız. Gıda güvenliğinin korunması gerekiyor. Tarım sektörüne güvenmeli ve gelir kaynağı haline getirmeli. Biz bunu mesela Kürdistan Bölgesi'nde yaptık. Bizden önceki dönemde patates üretimi 25 bin ton iken şu anda 800 bin tona ulaştı, dolayısıyla Irak da bu yul kullanılabilir.”

Başbakan Mesrur Barzani, Irak'ta kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle başlayacak olası bir göçün Kürdistan Bölgesi ile sınırlı kalmayacağını, Avrupa'yı da kapsayacak şekilde köklü güvenlik, ekonomik ve siyasi sorunlara yol açacağını söyledi.

"Irak henüz susuz kalacak noktaya gelmedi ama var olanı da iyi kullanmıyor” diyen Barzani, iyi bir su yönetimi ile doğal kaynak suların israfının önlenmesi ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesinin de önemli faktörler olduğunu dile getirdi.

"Ekonomi, siyasi istikrar ve güvenlik sıkıntıya girerse ülke sarsılır” diyen Barzani, “Biz bu ilkeleri güçlendirmeye çalıştık. Güvenlik açısından Peşmerge ve güvenlik güçlerimiz Kürdistan Bölgesi'nde güvenlik istikrarını sağlamayı başardı. Biz de güçlü bir ekonomik altyapı oluşturmaya çalıştık” dedi.

Bağdat'ı “her meseleye siyasi açıdan bakmakla” eleştiren Barzani, Kürdistan Bölgesi'nde güçlü bir ekonomik altyapının oluşturulmasının tehdit olarak algılanmaması, bunun yerine Irak'ın tamamına hizmet edecek ekonomik istikrarın desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Mesrur Barzani, “İyi bir ekonomi ülkeyi zenginleştirir. Bu çevresel değişim risklerini azaltmak için kullanılabilir ve Kürdistan Bölgesi'nde üzerinde çalışılmıştı. Irak'ın bu konu üzerinde çalışacağını umuyoruz” diye ekledi.

Bir soru üzerine Irak’ın stratejik projelerinden biri olan Kalkına Yolu Projesine değinen Başbakan Barzani, “Kürdistan Bölgesi'ndeki istikrar Türkiye ile ekonomik ilişkilerin daha iyi olmasına ve Türk şirketlerinin buraya yatırım yapmasına yol açtı. Ama bu Irak'la çalışmaya isteksiz oldukları anlamına gelmiyor, zira Körfez ülkelerini Avrupa'ya bağlayan bir projeleri var. Bu projenin halka da faydası olması lazım” yorumunu yaptı.

Kalkınma Yolu Projesi’nin Duhok'un güneyinden ve Dicle'nin doğusundan, Musul, Erbil ve Kerkük'e, oradan da Basra'ya kadar gitmesini önerdiklerini aktaran Barzani, “Yolun Dicle'nin batısına kaydırılması planları yanlıştır. Irak Başbakanı’na bu yolun daha masraflı olacağını anlatmışlar ama yanlış” dedi.

Irak’ta tüm tarafların katılımı ile yapılan müzakerelerin ardından 2005 yılında yeni bir anayasa yazıldığını kaydeden Barzani, “Şu an gerekli olan anayasanın uygulanmasıdır. Bunun dışındaki herhangi bir tartışma anayasaya alternatif bulma çabasıdır. Irak'ı mevcut durumdan kurtaracak olan anahtar anayasaya uymaktır” ifadelerini kullandı.

Başbakan Barzani, “Irak'ta ister Kürt, ister Sünni, ister Şii, ister başka bir bileşenden olsun her vatandaş eşit haklarına sahiptir, herhangi bir taraf diğerinin haklarını ihlal etmeye kalkarsa bu soruna yol açar” şeklinde konuştu.

"Kürtler kendi özgür iradeleriyle değil, sistematik bir şekilde Bağdat'tan sürüldü” diyen Barzani, “Şimdi çözüm üzerinde düşünmek daha iyi. Öncelikle tüm taraflar arasında güven tesis edilmeli ve herkesin haklarının korunacağına dair güvence verilmeli. Artık anayasayı olduğu gibi uygulamak daha doğru; anayasanın bir kısmı tek bir tarafın çıkarına olacak şekilde uygulanırsa bu bileşenler arasındaki güveni zayıflatır” değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Mesrur Barzani, “Kürtler de diğer milletler gibi muamele görme hakkına sahiptir, ne daha az, ne de daha fazla. Diğer bileşenler için uygun olan Kürtler için de uygun görülmeli. Kürtler bölgedeki tüm halklarla eşit bir yaşam arayışındadır. Onlar için helal olan, Kürtler için de helal olmalıdır” dedi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli