Irak Cumhurbaşkanı Reşid: Yeni barajlar inşa etmek kuraklığı önleyebilir

12-05-2024
Etiketler Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid İklim Değişikliği ve Kuraklı Konferansı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, yeni barajların iklim değişikliğinin yarattığı tahribatı önleme açısından önemli olduğunu belirterek, "Irak'ta su israfı oranı yüzde 60'lara ulaştı" dedi.

Başkent Erbil’de kuraklı ve iklim değişikliğinin demografik, ekonomik ve siyasi etkisi konulu konferans düzenleniyor.

Rûdaw Medya Grubu’nun medya sponsorluğunu yaptığı konferansın ikinci gününde Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid de bir konuşma yaptı.

Konferansın Irak'ta büyük çevresel değişikliklerin yaşandığı bir zamanda  gerçekleştiğine dikkati çeken Reşid, "İklim değişikliğinin ülkemizin ekonomik hayatına, tarım sektörüne ve su kaynaklarına etkisi artık açıkça görülüyor" ifadelerini kullandı.

Hızlı nüfus artışının çevresel bozulmanın temel faktörlerden bir tanesi olduğuna işaret eden Irak Cumhurbaşkanı   "Gıda güvenliği iklim değişikliği nedeniyle de tehdit altında" dedi.

Son yıllarda Irak'ın aşağı ve orta bölgelerinin su kıtlığı ve kuraklıktan muzdarip olduğunu söyleyen Reşid,  "Komşu ülkelerimizin Irak'a ve Kürdistan Bölgesi'ne yeterince su vermemesi sorunların derinleşmesine neden oluyor” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin bir çok yerinde modern sulama sistemine sahip olmaması ve eski sulama yöntemlerini kullanılması nedeniyle çok fazla su israf edildiğini belirterek, "Su kaynaklarının kötü yönetimi, su kaynaklarının israfı ve eski sulama ve tarım yöntemlerinin kullanılması, çevresel bozulma üzerinde önemli bir etki yarattı" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı ayrıca artan küresel sıcaklıklar ve tarımsal ilaçların aşırı kullanımını çölleşmenin   ve su kaynaklarının kirlenmesinin iki temel nedeni olduğunu, bu durumun gelecekte yeni nesiller için çok ciddi sorunlara yol açacağını söyledi.

Baraj ve göletlerin iklim değişikliğinde alınması gereken en önemli tedbirlerden bir tanesi olduğunu kaydeden Reşid, "Irak, özellikle Kürdistan'da çeşitli barajlar ve su tutma projeleri inşa ederek iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmeye çalışıyor" dedi.

Saddam rejiminin "diktatörlük politikası" nedeniyle ülkede çevresel hasarlar yaşandığını söyleyen Reşid, "Halepçe'de kimyasal silah kullanımının hâlâ çevre ve halk üzerinde etkisi var" dedi.

Latif Reşid, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin en önemli yolunun, Irak ve Kürdistan Bölgesi'ndeki kirliğe yol açan jeneratörler ile fabrikalardaki kirli gazların salınımı konusunda tedbir alınması gerektiğini vurguladı. Reşid, "Şehirler için yeşil kuşaklar oluşturmalı, ülkemizi çöplerden temizlemeli ve geri dönüşüm projelerini hayata geçirmeliyiz" dedi.

Konuşmasının bir başka bölümünde Cumhurbaşkanı, su kullanımının düzenlenmesi için komşu ülkelerle anlaşma yapılması gerektiğini belirterek,  "Irak'ta ele alınması gereken yüzde 50 ila 60 oranında su israfımız var" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.