Başkan Neçirvan Barzani: Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin stratejik iklim planına ihtiyacı var

12-05-2024
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani İklim Değişikliği ve Kuraklı Konferansı Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani iklim değişikliğinin Irak ve Kürdistan Bölgesi’ni olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, uzun süreli bir plana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Başkent Erbil'de Rûdaw Medya Grubu'nun medya sponsorluğunda Uluslararası İklim Değişikliği ve Kuraklık Konferansı düzenleniyor.

Konferansın ikinci gününde bir konuşma yapan Başkan Neçirvan Barzani, iklim değişikliği ve kuraklığın Irak ile Kürdistan Bölgesi için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Neçirvan Barzani “Bu nedenle, Irak ve Kürdistan Bölgesi'nde iklim değişikliği tehdidini gündemine almak için artık bölgedeki diğer ülkelerden daha fazla mevcut, kısa vadeli ve uzun vadeli stratejik planlar geliştirmeye ihtiyacımız var" dedi.

İklim değişikliği ve kuraklığın hükümetin önceliği  haline gelmesi gerektiğine dikkat çeken Neçirvan Barzani, federal hükümetin gerekli bütçeyi sağlaması, bu konuda kapasite sahibi kurum ve kuruluşların oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

"Irak iklim değişikliği sıralamasında 5'inci"

Neçirvan Barzani, Irak’ın  iklim değişikliğinden oldukça etkilendiğini belirterek, “BM'nin son raporuna göre Irak iklim değişikliği konusunda dünyada beşinci sırada yer alıyor. Bunun Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere Irak'taki yaşamın her alanı için olumsuz sonuçları var. Çölleşmenin artması ve tarım arazilerinin tahrip edilmesi gibi pek çok tehdidi yarattı ve yaratmaya devam ediyor. İstatistiklere göre Irak'ta her yıl 100 kilometrekarelik tarım alanı çölleşiyor” dedi.

"Çölleşme nedeniyle Irak'tan Kürdistan'a göç oluyor"

Çölleşme nedeniyle azalan tarım arazileri, gıda sorununun Irak’ın çeşitli bölgelerine ve  Kürdistan Bölgesi’ne göçü tetiklediğine dikkat çeken Başkan Neçirvan Barzani şu ifadelere yer verdi:

“Yer üstü ve yeraltı sularında sürekli giderek artan bir tükenme, gıda güvenliğinin zayıflaması ve etkilenen bölgelerden Irak'ın diğer bölgelerine ve Kürdistan Bölgesi'ne göçün artması söz konusudur.

IOM'a göre son yıllarda 130 bin kişi güney Irak'taki evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bunun yanında sosyal güvenliğin bozulması, işsizlik ve yoksulluğun artması, sağlık sorunlarının artması, doğal afetler ve daha birçok sonuç ortaya çıkıyor.”

"İklim değişikliğine karşı hızlı hareket edilmeli"

“Geçmişteki durum Irak'ın bu konunun önemine ve ciddiyetine yeterince önem vermesini engelledi” diyen Başkan Neçirvan Barzani “ Bu nedenle Irak ve Kürdistan Bölgesi'nin iklim değişikliğinin tehditlerine, felaketlerine ve sonuçlarına karşı hızlı hareket ederek güncel, kısa vadeli ve uzun vadeli plan ve stratejiler geliştirmemiz gerekiyor” şeklinde değerlendirdi.

Neçirvan Barzani, iklim değişikliğinin oluşturduğu tehdidin Kürdistan Bölgesi ile Irak’ın öncelikli konusu haline gelmesi gerektiğini belirterek, her iki hükümetin birlikte iş birliği yapması ve politikalar geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Barzani “Yeterli bütçeye sahip olmalı, mevcut kurumlardan daha büyük güç ve kapasiteye sahip özel kuruluşlar oluşturulmalı. Mevcut risklerin, zorlukların ve sonuçlarının farkında olunmalıdır” dedi.

Eğitim sistemleri ile  müfredatta çevre bilinci ve kültürü, su tasarrufu, hava kirliliği, enerji tüketiminin azaltılması konularına daha fazla önem verilmesi gerektiğini belirten Barzani, bu yaşamsal konu hakkında aile ve toplumun eğitilmesinde de medyanın, aydınların ve toplumun öncü kurumlarının üzerine düşeni yapması gerektiğinin altını çizdi.

"Kürdistan Bölgesi topografyası baraj inşasına elverişlidir"

Kuraklığa karşı yeni barajların inşa edilmesi konusunda Irak Cumhurbaşkanın destek olması yönünde çağrıda bulunan Neçirvan Barzani şunları söyledi:

“Ayrıca Irak'ta iklim değişikliğinin tehdit ve zorluklarıyla mücadele için bölge ülkeleri ve dünya ülkeleri ile koordinasyon ile işbirliğimizi genişleterek müdahale etmeliyiz. Kapsamlı bir ulusal plan ile strateji hazırlanmalı ve bir an önce uygulamaya koymalıyız.

Kürdistan Bölgesi su kaynakları açısından zengindir. Kürdistan Bölgesi ile Irak genelindeki baraj ve rezervuarlara özel dikkat gösterilmelidir. Irak Federal Hükümeti'nin Kürdistan Bölgesi'ne bu alanda ve ağaçlandırma konusunda yardımcı olması önemlidir. Kürdistan Bölgesi'nin topografyası ve toprağının çok fazla su emebilen özelliği, Irak'ta iklim değişikliği riskinin azaltılmasına faydalı olabilecek birçok baraj ve yüzlerce göletin inşasına oldukça elverişlidir. Bugün burada bulunan Sayın Cumhurbaşkanımızdan bu konuda yardımcı olmasını rica ediyorum.”

Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin çeşitli yerlerinde çok sayıda göletin başarıyla inşa edildiğini bu çerçevede her yıl iyi miktarda su topladığı için Kürdistan Bölgesi Hükümeti'ni de tebrik etti.

"Hepimizi ulusal bir yol haritası etrafında bir araya getirmek için iyi adımlar attık"

Konuşmasının sonunda Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki sorunların çözümü konusunu da değinen Neçirvan Barzani sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Uzun vadeli çıkarlarımızın her zaman sorunlardan ve çatışmalardan daha ağır bastığı inancıyla hareket etmeliyiz. Geçtiğimiz birkaç hafta boyunca Irak'ta güven inşa etmek yine hepimizi ulusal bir yol haritası etrafında bir araya getirmek için iyi adımlar attık.

Bunun hem Irak ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilere hem de bölgesel düzeyde olumlu etkisi olacak ve bu da Irak'ın tamamına fayda sağlayacaktır. Biz Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde hep birlikte çok daha iyi hizmet verebilir, geleceği hepimiz için daha iyi hale getirebiliriz.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Peşmerge Güçleri

Koalisyon komutanı: Washington Peşmerge Güçlerinin modern ve profesyonel bir güç haline getirilmesinde ısrarcı

IŞİD Karşıtı Uluslararası Koalisyon Güçleri Genel Komutanı General Joel Vowell, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesine yönelik reform sürecinde önemli adımlar atıldığını ancak, bazı siyasi tarafların birliğin önünde engeller ve zorluklar çıkardığını söyledi.