Rûdaw araştırdı; Antep neden boşanma davalarının en çok olduğu il?

Antep(Rûdaw) – Türkiye Adalet Bakanlığı’nın raporuna göre Türkiye genelinde en fazla boşanma davası Antep’te açılıyor. Bu konu hakkında çok farklı görüşler mevcut. Vatandaşların büyük çoğunluğu sorunun "ekonomik" nedenlerden kaynaklandığı konusunda hemfikir.

Antep, bir yanı ile sanayi ve ekonomi alanında en gelişkin kentler arasında yer alırken, diğer yanı ile de fakirlik ve yoksulluğun pençesinde inliyor.

Adalet Bakanlığı'nın "Dava Atlası'na göre, Türkiye genelinde boşanma davalarının en fazla olduğu iller arasında en üst sıraya yerleşen Antep, bu yönüyle son günlerde gündemdeki yerini almış durumda.

Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Seyithan Turan, eşine boşanma davası açan vatandaşlardan bir tanesi.

Turan, boşanmaların nedenlerine ilişkin Rûdaw'a şunları söyledi:

“Antep merkezinin sadece yüzde 4-5’i asıl Antepli. Yüzde 95’i dışardan gelmiş. Diğer bir neden ise ekonomi. Kapitalizmin çarpık gelişimi, üzerine feodalizm, bir de göçmenler eklenince aile ve toplum yapısı değişiyor.”

2021 yılı istatistiklerine göre; Türkiye genelinde boşanma oranı yüzde 27.46 artmış durumda. Bir yıl içerisinde 174 bin 85 kişi evliliklerini sonlandırarak boşanmış.

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre; ülke genelinde en çok boşanmanın olduğu iller arasında Antep başı çekiyor. En az boşanmanın olduğu iler ise Hakkari, Şırnak ve Dersim olarak sıralanıyor.

Avukat Ömer Faruk Akan son 2 ve 3 yıl içerisinde boşanmaların artığını doğruluyor ve çok sayıda kişinin boşanma gerekçesiyle kendilerine baş vurduğunu söylüyor:

“Son 2 ve 3 yıldır hem ceza davaları açısından hem aile hukuku, hem boşanma davaları açısından bir yoğunluk var. Bize de talep çok fazla geliyor boşanma ile ilgili. Zaten Adalet Bakanlığı istatistik yayınladı. Bu istatistik incelendiğinde Gaziantep’in birinci sırada olduğu görüldü.  Türkiye genelinde büyük bir sorun ama, Gaziantep için ayrı bir kalem açmak gerekiyor. Çok ciddi bir sorun haline geldi. Evlilikler çok kısa sürede bitiyor. Eskiden açtığımız evlilik davalarında 10 yıllık 15 yıllık evlilerin davaları olurdu. Şimdi iki aylık, 30 günlük, 3 aylık evli olan insanlar boşanma davası açıyor. Ve şu ya da bu şekilde boşanıyorlar.”

Antep halkı ise kentlerinde boşanma davalarındaki artış nedenlerini farklı sebeplere bağlıyor. Bazıları boşanmaların ekonomik nedenlere bağlarken, bazıları ise sosyal medyanın toplum üzerindeki olumsuz etkisi, mahremiyetin kalmaması ve toplumsal değerlerin değişmesine bağlıyor.

Boşanma davası açan bir başka isim Antepli emekli Ömer Aslan.

Aslan,  “Boşanmadan geliyorum. Geçim sıkıntısından. Zengin adam altınını kaybetse sesi çıkmaz, fakir adam bardağı kırsa o evde dedikodu olur. Bu da çok ağır. Birik, birik n'olur? Patlar” diyor.  

Ev kadını Ruşen Sar ise konu hakkında görüşlerini şöyle dile getiriyor:

“Birinci neden dinsiz yaşadığımızdan. Ben 14 senelik evliyim. 16 yaşımda evlendim. Herkes boşanabilir evet. Sabretmek, imtihan olarak gördüğün bir şey, vazgeçemiyorsun. Çocuğunu düşünen bir kadın, bence boşanmaz. Sadece evladına. Ama yok nefisler araya girdiği zaman… Bence nedeni bu.”

İşçi Kemal Erek’e göre ise boşanmaların en temel nedeni ekonomi:

“İlk nedeni maddiyat aslında. Biz onu bahane etmiyoruz, başka şeylere bahane buluyoruz. Bir tabir vardır. ‘Evdeki bulguru sevmiyor, pirince koşuyor’. Pirince koşarken evdeki bulgurdan da oluyor. Sıkıntımız bu aslında.”

Antep’te artan boşanma davalarının nedenine ilişkin dikkat çekici bir iddia da; Suriyeli göçmenlerin kentteki nüfusunun artması. İddiaya göre, bir çok insan Suriyeli kadınlar ile evlenmek için eşlerinden boşanıyor.

İstanbul’dan sonra en fazla Suriyeli göçmenin olduğu il Antep ili. Kentte resmi kayıtlara göre; 463 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor.