Başkan Barzani: Leyla Kasım hepimiz için fedailiğin sembolüdür

12-05-2019
Rûdaw
A+ A-
Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, 45 yıl önce Baas rejimi tarafından idam edilen Leyla Kasım’ın dik duruş ve fedailiğin sembolü olduğunu belirterek, “O, Kürdistan’a vefanın herşeyin  üstünde olduğunu tüm dost ve düşmanlara gösterdi” dedi. 

Kürt direnişçi Leyla Kasım’ın şehit edilmesinin 45’inci yıldönümü vesilesiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Barzani, “Bugün Leyla Kasım ve arkadaşlarının idam edilmelerinin üzerinden 45 yıl geçti. Leyla Kasım Kürtlük ve ögürlük inancı uğruna canını feda ettiği için şehid edildi” ifadelerini kullandı.

“Leyla, şehit olmayı kendisi için bir onur gibi gören, düşmana ve cellatlarına boyun eğmeyen, kendisi ve halkı için tarih yazan Kürt kadınlarına örnektir” diyen Başkan Barzani, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Leyla Kasım hepimiz için boyun eğmemenin ve fedailiğin sembolüdür. O, Kürdistan’a vefanın herşeyin  üstünde olduğunu, onurlu bir ölümün esaret altında yaşamaya değer olduğunu tüm dost ve düşmanlara gösterdi. Şehit Leyla Kasım, arkadaşları ve tüm şehitlerin ruhu şadolsun.”

Leyla Kasım kimdir?

27 Aralık 1950’de Hanekin’in Nefthane mahallesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini gördükten sonra ailesiyle birlikte Bağdat’a göç etti. 

1971'de Bağdat Üniversitesinde sosyoloji eğitimi görmeye başladı. Kısa zaman içinde Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı Kürt Öğrenci Birliğinin aktif üyelerinden biri oldu. Bağdat Üniversitesi'ndeki Kürt öğrenciler üzerinde belirgin bir etkisi vardı ve bu yüzden Baas rejimi tarafından tutuklandı.

Leyla Kasım ve arkadaşları Cevad Hemevendi, Neriman Fuad Mesti, Hesen Heme Reşid ve Azad Süleyman Miran, Irak’ın devrik lideri Saddam Hüseyin’in kararı ile 12 Mayıs 1974' te, sabah saat 07.00’de idam edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli