1360 mağdura protez bacak

Musul (Rûdaw) - Başkent Erbil’de Kızıl Haç tarafından kurulan protez merkezinde 2016’dan bu yılın ilk 3 ayına kadar bin 360 savaş mağduruna protez bacak takıldı.

 

IŞİD’le savaş kapsamında başlanan Musul operasyonunda, IŞİD’le Irak güçleri arasında yaşanan çatışmalarda sayısız sivil yaşamını yitirirken, sayısız sivil de yaralandı.

 

Başkent Erbil’in yakınında Kızıl Haç Komisyonu tarafından protez merkezi kuruldu.

 

Protez merkezinde 2016’da 477’si Musullu olmak üzere, bin 212 savaş mağduruna protez bacak takıldı.

 

2017’nin ilk 3 ayında ise 148 Musulluya, 2016’dan bu yılın ilk 3 ayına kadar ise toplam bin 360 savaş mağduruna protez bacak takıldı.

 

Bombardımanda sağ bacağını kaybeden Reyan Salih’in doktorları, Reyan’ın bağlı olduğu tekerlekli sandalyeden kurtulması için büyük çaba sarfediyor.

 

Rûdaw’a konuşan Reyan Salih, “Patlamadan sonra hayatım tamamıyla değişti. Çok zor bir yaşam sürmeye başladım. Doğal tedavinin oldukça ciddi etkisi oldu” dedi.

 

Salih, “Hastalığımla nasıl başedeceğimi bilmiyordum. Doktorların uyguladığı fizyoterapi sayesinde daha iyiyim. Şu anda bacağımı hareket ettirebiliyorum” diye konuştu.

 

Rûdaw’a konuşan Kızıl Haç görevlisi Alise Fort, “Muhammed, şu anda savaşın kurbanlarından birine fizyoterapi uyguluyor. Birkaç ay önce Musul’daki bombardıman kızını kaybetti. Kendisi de ağır yaralandı. Bir bacağını kesmek zorunda kaldık. Bir ayağı da kırıldı. Amacımız, Reyan’a protez ayak takarak yürümesini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.

 

Kızıl Haç, yoğunluk ve protez bacak sahibi olmak isteyenlerin 2 ay bekleme zorunda kalmaları nedeniyle merkez çalışanlarının sayısını artırdı.