KYB Politbüro Üyesi Darbaz Kosrat’tan barış süreci mesajı: Çözüm diyalogdan geçer

13-04-2025
Etiketler KYB Politbüro Üyesi Darbaz Kosrat Çözüm süreci Kürdistan Bölgesi Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – KYB Politbüro Üyesi Derbaz Kosret Resul Türkiye’deki barış sürecini ilişkin,  “Mam Celal (Talabani) bu sürecin mimarlarından biriydi. Süreç, merhum Turgut Özal döneminde başlatılmıştı. Her zaman vurguladığımız gibi, sorunların çözümünde tek yol, diyalog ve barışçıl yöntemlerdir” dedi.       

KYB Politbüro Üyesi Derbaz Kosret Resul, Erbil Uluslararası Kitap Fuarı kapsamında Rûdaw’a verdiği röportajda, yeni kabinenin oluşturulması, çözüm süreci, Süleymaniye hava sahası ve Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.         

Darbaz Kosrat, KDP ve KYB’nin önümüzdeki günlerde yeni kabinenin oluşturulmasına ilişkin üst düzey bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, “Eğer birkaç gün içinde olmazsa, haftanın başında mutlaka bir araya geleceğiz” ifadelerini kullandı.        

Darbaz Kosrat, yeni hükümetin kurulmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve taraflar arasında temasların sürdüğünü söyledi.  

Irak'ta yapılacak bir sonraki genel seçimlere ilişkin de konuşan Darbaz Kosrat, KDP ve KYB'nin ortak listeyle seçime katılma ihtimalini değerlendirerek, “Biz, KYB olarak geçmişte özellikle Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerinde, Kerkük, Xanaqin, Şengal, Musul ve Salahaddin gibi yerlerde Kürtlerin tek listeyle seçime katılması gerektiğini savunduk. Bugün de aynı görüşteyiz. Eğer ortak bir liste oluşturabilirsek, daha fazla sandalye elde edebiliriz” diye konuştu.  

“Rojava’da Kürtlerin birlik içinde olması gerektiğine inanıyoruz”

KDP ile Rojava konusunda ortak bir görüş oluşturduklarını söyleyen Darbaz Kosrat, “Rojava’da Kürtlerin birlik içinde olması gerektiğine inanıyoruz. 1991’deki deneyimimize, tarihe bakarsak; Kürtler bölündüğünde kazanım elde edemedi. Bugün Suriye'de Kürtlere yönelik bir güven ve tanınma fırsatı doğmuş durumda. Bu fırsatı değerlendirmeliler. Hiçbir şey garanti değil ama birlik olunursa haklarını daha iyi koruyabilirler” ifadelerini kullandı.          

“Mam Celal (Talabani) barış sürecinin mimarlarından biriydi”

Türkiye’deki barış süreci değerlendiren Darbaz Kosrat,  “Mam Celal (Talabani) bu sürecin mimarlarından biriydi. Süreç, merhum Turgut Özal döneminde başlatılmıştı. Biz geçmişte de her zaman şunu dile getirdik, biz burada nasıl diyalog yoluyla haklarımızı elde etmeye çalıştıysak, Kürdistan’ın diğer parçaları da özellikle Bakur’da sorunlarını yine diyalog ve barış yolu ile çözebilir. Türkiye yetkilileriyle ve Bakur’daki kardeşlerimizle yaptığımız görüşmelerde hep vurguladık, sorunların çözümünde tek yol, diyalog ve barışçıl yöntemlerdir.        

Rûdaw: KDP ile KYB'nin üst düzey görüşmesi bekleniyor. Ne zaman yapılacak ve son gelişmeler neler?     

Derbaz Kosret: Rûdaw izleyicilerine selamlar. Kak Kubad geri döndü, inşallah çok yakında KDP ile KYB’nin üst düzey komisyonları bir araya gelecek.    

Rûdaw: Tam olarak ne zaman bu görüşme gerçekleşecek, bir hafta içinde mi, iki hafta mı?    

Derbaz Kosret: Belki birkaç gün içinde, belki de bir hafta. Bu biraz da meşguliyet durumuna bağlı. Bildiğiniz gibi bu hafta Süleymaniye’de bir etkinlik var, çoğu arkadaş oraya odaklandı. Eğer birkaç gün içinde olmazsa, önümüzdeki haftanın başında görüşme gerçekleşir.    

Rûdaw: KDP ile şu ana kadar herhangi bir anlaşmazlık veya hükümet kurma sürecini etkileyen bir konu var mı?

Derbaz Kosret: Ortak bir yaklaşım konusunda mutabakat sağladık. Bu, birçok görüşmenin ardından oldu. Hatta özel bir komisyon da oluşturduk. Geçmişte birlikte çalışmak konusunda uzun bir tecrübemiz var; bazı aşamalarda başarılı olduk, bazı noktalarda eksikler yaşandı. Bu yüzden ciddi bir değerlendirme yaptık ve halkın memnuniyetini esas alarak ortak bir görüşe ulaştık.

Rûdaw: Yani hükümet kurma adımları ilerliyor mu?

Derbaz Kosret: Evet, ilerliyor.

Rûdaw: KDP ve KYB ortak listeyle Irak seçimlere katılabilir mi?  

Derbaz Kosret: KYB olarak geçmişte özellikle Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt bölgelerinde  Kerkük, Xaneqin, Şengal, Musul, Salahaddin gibi yerlerde Kürtlerin tek listeyle seçimlere katılması gerektiğini savunduk. Bu görüşümüz hala geçerli. Ortak listeyle daha fazla sandalye kazanabiliriz. Kürdistan Bölgesi içinde ise rekabet olabilir ama dışında mutlaka uzlaşı sağlanmalı. KYB olarak değişim için birlik içinde hareket edilmesini savunuyoruz. Tüm Kürt partilerinin bir araya gelmesi halinde muhalefet olarak tek listeyle seçime katılabiliriz. Bu, halkı da yormaz ve dostlara Kürtlerin birlik içinde olduğunu gösterir.

Rûdaw: Rojava konusunda ortak bir görüş var mı?

Derbaz Kosret: KDP ile bu konuda ortak bir görüş oluşturduk. Rojava’da Kürtlerin birlik içinde olması gerektiğine inanıyoruz. 1991’deki deneyimimize, tarihe bakarsak; Kürtler bölündüğünde kazanım elde edemedi. Bugün Suriye'de Kürtlere yönelik bir güven ve tanınma fırsatı doğmuş durumda. Bu fırsatı değerlendirmeliler. Hiçbir şey garanti değil ama birlik olunursa haklarını daha iyi koruyabilirler.    

Rûdaw: Sizin KYB Genel Başkan Yardımcılığı için aday gösterileceğiniz konuşuluyor. Doğru mu?

Derbaz Kosret: Benim böyle bir talebim olmadı.

Rûdaw: Peki partide size böyle bir görev teklif edildi mi?

Derbaz Kosret: Bu tür söylentiler KYB liderliği içinde karışıklık yaratmak için çıkarılıyor. Şu anda birlik içindeyiz ve tüm kararlar ortak alınıyor. Bu aşamada Kak Refat Abdullah’ı bu göreve en uygun kişi olarak görüyoruz.   

Rûdaw: Geçtiğimiz dönemde iki kez DEM Parti heyeti Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti ve KYB ile görüşmeler gerçekleştirdi. Dün de heyet Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. KYB bu süreçte barış sürecinin yeniden başlamasına nasıl katkı sunabilir?

Derbaz Kosret: Türkiye’deki barış sürecine dönecek olursak, Mam Celal (Talabani) bu sürecin mimarlarından biriydi. Süreç, merhum Turgut Özal döneminde başlatılmıştı. Biz geçmişte de her zaman şunu dile getirdik: Biz burada nasıl diyalog yoluyla haklarımızı elde etmeye çalıştıysak, Kürdistan’ın diğer parçaları da özellikle Bakur (Kuzey Kürdistan) sorunlarını yine diyalog ve barış yolu ile çözebilir. Türkiye yetkilileriyle ve Bakur’daki kardeşlerimizle yaptığımız görüşmelerde hep vurguladık, sorunların çözümünde tek yol, diyalog ve barışçıl yöntemlerdir.  

Rûdaw: Türkiye’nin Süleymaniye’ye yönelik hava sahasını yeniden açması konusunda herhangi bir görüşme yapıldı mı?

Derbaz Kosret: Bu oldukça siyasi bir konu. Belki de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) yönelik bir haksızlık söz konusudur. Mesele, Rojava ile ne kadar bağlantılıysa, Süleymaniye ile o kadar ilgili değildir.    Süleymaniye, IŞİD’in ilk saldırılarından bu yana Rojava’ya en fazla destek sunan kent oldu. Coğrafyamız bugüne kadar Türkiye için hiçbir zaman tehdit oluşturmadı, bugün de oluşturmuyor. Hava sahası kapalı olmasına rağmen halk, Kerkük ve Erbil üzerinden Türkiye’ye seyahat etmeye devam ediyor.    

Rûdaw: Son olarak, Kak Kosret’in birçok kitabı var. Bu anıları yayımlamayı düşünüyor musunuz?

Derbaz Kosret: İnşallah ileride böyle bir çalışma olur. Kak Kosret, yaşadığı birçok olayı belgeledi. Sağlık durumu tam yerinde olmasa da çok sayıda sesli kayıt yaptı. Bu nedenle kapsamlı bir kitap çalışması yapmayı düşünüyoruz. Başlangıçtan bugüne kadar siyasi hayatını kapsayacak bir eser olacak.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli