Foto: 12 Mart 2004’te Kamışlo kentinde başlayarak Rojava’nın diğer tüm kentlerine sıçrayan Suriye hükümetine karşı ayaklanmaya ait bir kare
Erbil (Rûdaw) - 12 Mart 2004’te Kamışlo kentinde başlayarak Rojava’nın diğer tüm kentlerine sıçrayan Suriye hükümetine karşı ayaklanmanın üzerinden 20 yıl geçti.
Rojava’da Suriye hükümetine karşı düzenlenen ilk büyük Kürt ayaklanmasının üzerinden 20 yıl geçti.
Ayaklanmanın 20'nci yıl dönümü vesilesiyle Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) tarafından Kamışlo'da anma etkinliği düzenlendi.
Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazum Abdi 12 Mart 2004 ayaklanmasına ilişkin sosyal medya hesabına yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
12 Mart 2004 ayaklanmasını büyük bir saygıyla anıyoruz.
Baskı ve ırkçılığa karşı halkın iradesinin simgesi haline gelen boyun eğdirme ve köleleştirme politikalarına karşı Kürt halkı büyük bir cesaret ve direniş gösterdi. Bu günün anısına hep birlikte milli birlik ve beraberliğe vesile kılalım.
Bizler Suriye Demokratik Güçleri olarak halkımıza ayaklanma şehitlerinin bu kahramanlık ve yiğitlik davasını sürdüreceğimizin sözünü veriyoruz.
Şehitler ölmez, yaşasın 12 Mart Ayaklanması.”
Bi rêzdarîyeke mezin, em serhildana 12'ê Adara 2004'an bibîr tînin.
— Mazloum Abdî مظلوم عبدي (@MazloumAbdi) March 12, 2024
Gelê Kurd lehengî û berxwedaneke mezin li dijî sîyasetên bindestî û nokerîyê nîşan da, ev yek jî bû sembola vîna gel li dijî zordarî û nijadperestîyê.
Ka em bi hev re vê bîranînê bikin derfetek ji bo yekrêzîya…
12 Mart 2004 tarihinde Kamışlo kentinde Suriye’nin Fetva ile Kamışlo’nun Cihad futbol takımları arasında oynanan maçta Arap taraftarlar Iraklı devrik diktatör Saddam Hüseyin’in fotoğraflarını taşıyarak Baas rejimi lehine slogan attı.
Buna karşı Kürt taraftarlar da Baas rejiminin Kürtlere karşı baskı ve asimilasyon politikalarını sloganlarla protesto etti.
Arap taraftarların güvenlik güçlerinin gözleri önünde Kürt taraftarlara saldırmasıyla başlayan olayların ardından Kamışlo'da on binlerce Kürt sokaklara çıkarak "Özgür Kürdistan" sloganları atarak ayaklanma başlattı.
Ayaklanma kısa sürede Kobani, Serekaniye, Haseke, Amude, Efrin, Halep ve Şam'a kadar yayıldı.
Haseke ve Serekaniye’de Araplar, Kürtlerin dükkânlarını yağmalayınca, Kürtler de Amude’de karakolları taşladı. Amude’de Hafız Esad’ın heykelini yıkan Kürtler, Baas rejiminin bayraklarını indirerek Kürdistan bayrağını dalgalandırdı. Amude’yi terk eden Suriye hükümet güçleri 16 Mart’ta büyük bir güçle kente geri döndü.
Şam’da eğitim gören Kürt öğrenciler ayaklanarak protesto gösterileri düzenledi. Zorava ve Rukneddin mahallelerindeki Kürtler sokaklara çıktı.
12 Mart olaylarında, Kürtlere ait binden fazla işyeri yağmalandı.
40’tan fazla Kürt hayatını kaybederken, yüzden fazla kişi yaralandı ve binlerce Kürt tutuklandı.
Üniversitelerde eğitim gören 11 öğrenci tamamıyla, 48’i de geçici süreliğine okuldan uzaklaştırıldı.
Olayda hayatını kaybedenleri defnetmek için bir araya gelen 400 binden fazla kişi, “Bijî Azadî, Bijî Kurdistan, Azadkirina Zîndaniyên Siyasî” sloganları atarak, Kürt lider Mela Mustafa Barzani’nin fotoğrafları ve Kürdistan bayrakları dalgalandırdı.
Rojava Kürtlerinin dünyaya sesini duyurduğu 12 Mart Ayaklanması her yıl Kürdistan’da çeşitli etkinliklerle anılıyor.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın