Musul (Rûdaw) – Musul Barajı’nda 38 yıl sonra su seviyesinin düşmesi ile eski Xankê köyüne ait mezarlık ve türbe yeniden gün yüzüne çıktı.
Irak'ta son yıllarda yaşanan kuraklığın ardından Musul Barajı’nda su seviyesi oldukça düştü. Ezidi Kürtlerin ağırlıkta yaşadığı Musul’un kuzeyindeki bölgede onlarca köy baraj sularının altında kalmıştı. Barajdaki su seviyesinin düşmesi ile birlikte bazı köy ve kalıntılar da ortaya çıklama başladı.
Xankê köyü de bunlardan biri. Şimdi Xankê’deki Ezidi mezarlığı ve türbe yeniden ziyaret ediliyor.
11 yaşından beri mezarlığın hizmetçisi (Ezidi Kürtler Mucir diyor) olan Şeyh Xidir Xelat, “Babam ve dedelerim bu işi yapıyordu, biz onlardan devraldık. Biz yaya Xankê’den geliyorduk. Yollar çok güvenli değildi ama bu bizim görevimizdi. Her Çarşamba akşamı gelir ve mezarlıkta çıra yakardık” diyor.
Buradaki mezarlık ve türbe 38 yıldır sular altında kaldı. Ancak mezarlıkta yakınları olan Ezidi Kürtler yeniden burayı ziyaret ediyor.
Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki en büyük baraj olan Musul Barajı, 1983 yılında 2 yabancı şirket tarafından yapıldı. 11 milyon metreküp kapasitesiye sahip.
Son dört yıldır Türkiye tarafından belirlenen suyunun tamamının tahliye edilmemesinin yanı sıra yağışların az olması, su seviyesindeki düşüşün ana nedeni olarak görülüyor. Bugün yüzde 30 kadar azalan Musul Barajı, Irak'ın orta ve güney vilayetlerine hayat veriyor.
Çocukluğunu Xankê’de geçiren Cemil Encul de, "Hatıralarımı canlandırmak güzel bir duygu. Birinci sınıftan beşinci sınıfa kadar burada okudum. Ardından altıncı sınıfı yeni köy okulunda bitirdim. Ama köyümü yani burayı hiç unutmadım" diyor.
Musul Barajı yaklaşık 380 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor ve hizmete açıldığında bu bölgede kalan Girhol, Bilorsat, Grepor ve daha onlarca Ezidi köyü sular altında bırakmıştı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın