Sefin Dizayi: Ankara ile temasımız hiç kesilmedi

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Ankara ile Erbil arasındaki ilişkilere dair, “Türkiye ile hiçbir zaman temasımız kesilmedi” dedi.

 

Başkent Erbil’de dün açılan EXPO Erbil Uluslararası Gıda, Ambalaj ve Tarım Fuarı’na katılan Sefin Dizayi, burada Rûdaw’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Irak Başbakanı Haydar Abadi, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında, Erbil ve Süleymaniye havalimanlarına uygulanan uçuş yasağının Newroz Bayramı’ndan önce kaldırılacağını söylemişti.

 

Konuya ilişkin konuşan Sefin Dizayi, “Bağdat’taki Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Sayın Abadi Newroz’dan önce hem havalimanları hem de maaş sorununun çözüleceğini söyledi. Newroz’a 10 gün kaldı. Umarım 10 içinde sorunları çözeriz” şunları kaydetti.

 

Sefin Dizayi, “Bağdat’tan gelen ve Bağdat’a giden heyetlerin sayısı eskiye göre daha fazla. Bağdat’tan bugün teknik bir ekip havalimanları için geldi. Duhok’ta da maaşlarla ilgili bir heyet var. Diyalog olunca sorunların çözümü daha kolay olur” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan Bölgesi ve Irak genelinde IŞİD’in yeniden harekete geçmesine ilişkin ise Dizayi, “Bazı bölgelerde IŞİD’in hareketliliği sözkonusu. Bu bölgelere operasyonlar düzenleniyor. Bu yüzden Bağdat ve koalisyon güçleriyle irtibat halindeyiz” dedi.

 

Türkiye ile ilişkiler

 

25 Eylül 2017’de yapılan bağımsızlık referandumu sonrasında Kürdistan Bölgesi ile Türkiye arasındaki ilişkiler gerilmişti.

 

Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi, Ankara - Erbil hattında neler yaşandığına dair şunları söyledi:

 

“Türkiye ile hiçbir zaman temasımız kesilmedi. Temas seviyesi eskisi gibi değil ancak temaslar devam ediyor. Türkiye birkaç ay önce Erbil’e yeni bir başkonsolos atadı. Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Sayın Hakan Karaçay da bugün bizimle beraber fuarın açılını yaptı. Bu güzel bir jesttir. Umarım yakın zamanda bu temaslar üst düzeye taşınır.”

 

“Erbil’den Ankara’ya yakın zamanda bir ziyaret var mı?” sorusuna Sefin Dizayi, “Şu an gündemde öyle bir şey yok ama olabilir” yanıtını verdi.