Kürt işçiler: Neden batıya muhtacız?

12-02-2015
Adil Harmancî
A+ A-

Van (Rûdaw) – Türkiye’nin Balıkesir ili Ayvalık ilçesinde saldırıya uğrayan Kürt inşaat işçisi Emre Acar, “Kendi memleketimizde iş olsa batı illerine gitmezdik, oralarda kendi dilimizde bile konuşamıyoruz, neden batıya muhtacız ki?” diye sordu.

 

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde 5 yıldızlı bir otelin inşaatında çalışan Kürt işçiler önceki gün Türk işçilerin saldırısına uğramış 3 kişi yaralanmıştı.

 

Olayla ilgili haber basına Kürt işçilerin grev kırıcılığı yaptığı şeklide yansımıştı.

 

Rûdaw’a konuşan saldırıya uğrayan işçilerden Muttalip Acar, olayın grevle bir ilgisinin olmadığını söyledi.

 

Türk işçiler paralarını almadıkları için yemek boykotu yaptıklarını belirten Acar, şunları anlattı:

 

“Beraber çalıştığımız işçiler ilk gittiğimizde bizi tanımıyorlardı. Nasıl öğrendiler ki biz Vanlıyız, Kürt’üz bize yaklaşımları değişti. Kendi aramızda Kürtçe konuştuğumuzda bize ‘ikinci kanala geçmeyin’ diyorlardı.

 

İnadımıza ülkücü şarkılar çalıyorlardı. En sonunda bize saldırdılar, basına, ‘boykota katılmadığımız’ şeklinde yansımış ama saldırının nedeni kesinlikle bu değil.”

 

11 amca çocuğu aynı inşaatta çalıştıklarını belirten Furkan Acar da, “5-6 yıla yakındır şirket aracılığı ile batı illerinde çalışıyoruz. Bu muamelelere her zaman maruz kalıyoruz. Biz ekmek parası için çalışmaya gidiyoruz, onlar ise sanki siyaset yapmak için buralara geliyorlar” Diye konuştu. 

 

Hakan Acar ise, 150–200 kişilik bir grubun kendilerine saldırdığını, güvenlik güçlerinin müdahalesi ile linçten kurtulduklarını anlattı.  

 

Amca çocuklarından Emre Acar da şunları anlattı:

 

“Bizi hor görüyorlar. Kendi dilimizle bile rahat konuşamıyoruz. Yıllardır batı illerine çalışmaya gidiyoruz. Bu zorluklarla karşılaşıyoruz. Ancak bizim memleketimize gelen hiçbir Türk bu muamele ile karşılaşmıyor ve karşılaşmaz da.

 

Çünkü biz kardeşçe yaşamaya inanıyoruz. Yetkililere de çok kızgınız. Kendi memleketimizde iş olsa batı illerine gitmezdik, neden batıya muhtacız ki biz?”

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli