Türkmen ve Araplardan Kürdistan bayrağını ‘yasaklama’ girişimi

12-01-2019
Rûdaw
Etiketler KYB Türkmen Kürdistan
A+ A-

Kerkük (Rûdaw)- Irak Parlamentosu’ndaki bazı Türkmen ve Arap vekiller, Kürdistan bayrağının Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde dalgalandırılmasını yasa bünyesinde yasaklanması talebinde bulundu.

 

8 Ocak’ta Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kerkük’teki bütün teşkilat binaları ve kurumlarında Kürdistan bayrağını göndere çekilmesi bazı Arap ve Türkmenler tarafından tepki gösterilmişti.

 

KYB, dün Kerkük’teki bazı teşkilat binalarında göndere çektiği Kürdistan bayrağını indirdiğini açıkladı.

 

Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Reform Grubu üyesi Ali Ebudi, “Kerkük kenti tamamiyle üzerinde uzlaşılamayacak bir kent değil” dedi.

 

“Anayasaya göre bazı bölgeler tartışmalı bölgeler kapsamında” diyen, Ali Ebudi, sözlerine şunları ekledi:

 

“Bu konuda Erbil ile Bağdat hükümetleri arasında ciddi araştırma ve incelemenin yapılması gerekiyor. Şu anda erkezi Bağdat hükümeti sessiz olabilir. Bu çok normal. Ancak bu olay Irak Parlamentosu’nda şiddettli bir ortam yaratmasına neden oluyor.”

 

Irak Parlamentosu’ndaki bazı Türkmen ve Arap vekiller ise, Kürdistan bayrağının Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde dalgalandırılmasını ‘yasa bünyesinde yasaklanmas talebinde bulundu.

 

KYB’li üst düzey bir heyet ile Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi arasında Kürdistan bayrağının Kerkük’te yeniden dalgalandırılmasına ilişkin ciddi görüşmeler yapıldı.

 

KYB, Abdulmehdi’den Kürdistan bayrağının Kerkük’te indirilmesinde herhangi bir askeri gücün kullanılmayacağı ve bu konudaki kararın Irak Federal Mahmekesi’nin vereceği konusunda söz aldı.

 

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Üyesi ve Kerkük Teşkilatı Sorumlusu Aso Mamend, “Kerkük ve tartışmalı bölgelerde Kürdistan bayrağının asılmasının önünde yasal bir engel yok” demişti.

 

17 Ekim 2017 olaylarından sonra Kerkük ve Kürdistan Bölgesi idaresinin dışındaki bölgelerde Kürdistan bayrağı parti binaları ve kamu kurumlarında indirilmişti.

 

Kürdistan Komünist Partisi (Şui) Kürdistan Bayrağı Günü vesilesiyle 17 Aralık 2018'de Kerkük’teki parti teşkilatı binasına Kürdistan Bayrağı asmıştı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli