DERSİM – 90’lı yıllarda köyleri yakılanlar geri dönmek istiyor
Dersim (Rûdaw) – Dersim'de 1993-94 yıllarında köylerinin yakılmasının ardından Ovacık (Pulur) ilçe merkezine yerleşen vatandaşlar, köylerine dönmek istiyor.
Dersim'in birçok yerinde olduğu gibi Ovacık ilçesinde de 1993-94 yılları arasında çok sayıda köy PKK ile TSK arasındaki çatışmalar gerekçe gösterilerek yakılmış, köy ahalisi evlerini terk ederek ilçe merkezi ve metropollere göç etmek zorunda kalmıştı.
Ovacık ilçe merkezinde bulunan 94 Mahallesine yerleşerek burada hayatlarını sürdürmek zorunda kalan vatandaşlar, ilçe merkezinde yaşam koşullarının her geçen gün ağırlaştığını ve bu yüzden köylerine dönmek istediklerini söylüyor.
Ovacık ilçesinde 94 Mahallesinde bir barakada hayatını sürdürmek zorunda Hayri Yayla, "30 yıldan beri köylerimiz boş kimse yok. Şehirde yaşayan insanlar ise işsiz, eğer köyler serbest olsa insanlar köylerine döner gider. Ama yasak olduğu için insanlar gitmekten korkuyor" dedi.
94 Mahallesine yerleşen ve mağdur olduklarını belirten vatandaşlar, ilçe merkezinde ekonomik sorunlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini de belirtiyor.
Özlem Çorak, "Köyler yakılana kadar biz rahattık, köyümüze elektrik gelmişti, hayvanlarımız çoğalmıştı durumumuz çok iyiydi, köylerimiz yakıldı her şey bitti. Herkes gurbete gitti bir yerlere dağıldı. İnsanlar barakalara yerleşti ve perişan bir şekilde yaşamaya devam etti. İnsanlarımızın durumu hala iyi değil, bazıları köye yerleşti ama bazı yerler yasak bırakmıyorlar" diye konuştu.
Yıllarca köylerinde huzurlu bir şekilde yaşayan Ovacık köylüleri, yasak olan köylerin tekrar açılarak dönüşün sağlanmasını istiyor.
Hayatının büyük bir bölümünü köyünde geçirdiğini ifade eden Metin Göçmen de, "1994 yılına kadar köydeydim ve hayvancılık yapıyorduk. Bizi köylerimizden çıkardılar bizde başka memleketlere gitmek zorunda kaldık. Başka memleketler de yabancı kaldık, elimizde mesleğimiz olmadığı için Dersim'e toprağıma geri döndüm. Kış geldi iki metre kar yağıyor, şuanda imkanlarımız iyi değil, insanlar fakir durumları kötü, işsiz ve güçsüzler" şeklinde konuştu.
Dersim'90'lı yıllarda köy boşaltmaların çok yaşandığı kentlerin başında geliyor.
OHAL Valiliğinin Kasım 1997 tarihli raporuna göre, Dersim'de 1994'te 183 köy, 823 mezra 8 bin 439 hane boşaltıldı, 41 bin 939 kişi yerinden edildi.
Naciye Er, "1994 yılında köyümüzdeydik, hayvanlarımız vardı, tarlamızı ekiyorduk durumumuz iyiydi. 94 Yılında köylerimizi yaktılar, bizi çıkardılar sonra mağdur olup buralara geldik. Burada konuklara yerleştik aç susuz yaşadık, şimdi ise her şey pahalı, kiracıyız bir şey alamıyoruz" dedi.
"Biz köylerimize tekrar geri dönmek istiyoruz, köylerimizi istiyoruz” diyen Nurcan Keskin de, “Köylerimizi yaktılar, bizim köylerimiz verimli, buğday ekiyorduk. Bize elektrik versinler ev yapsınlar. Herkes birbirine destek çıksın tekrar köylerimize geri dönelim" diye konuştu.
Gülseren Yarar ise, "Köyleri yasaklamışlar, bırakmıyorlar köylerimize geri dönelim, burada her şey çok, yaşamak kolay değil" diyerek sitemini dile getirdi.