Erbil’de sağlık standartlarına göre hava iki kat daha kirli

Erbil (Rûdaw) - Erbil'deki hava kirliliğinin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre iki kat daha kirli olduğu belirtildi. Havadaki kirletici partikül oranları küresel sağlık standartlarını aşarak tehlikeli boyutlara geldi.    

Uluslararası hava kalitesi ölçüm platformu IQ Air'e göre, Erbil’de havada bulunan 2.5 mikrometre boyutundaki zararlı partiküllerin oranı, küresel sınırın oldukça üzerinde seyrederek 10.5 mikrogram/metreküpe ulaşmış durumda.       

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu oranın 5 mikrogram/metreküpten az olması gerekiyor.

Daha çok araç egzozları ve fabrikalardan salınan bu tehlikeli partiküller, solunum yoluyla vücuda girerek hem kısa hem de uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Bu partiküllerin uzun süre solunması akciğer hastalıkları, kalp ve damar rahatsızlıkları, çocuklarda gelişim sorunları, alerji, böbrek ve karaciğer hastalıkları gibi geniş bir yelpazede riskler taşıyor. Ayrıca, ani ölümler ve felç gibi hayati tehlikelere de neden olabiliyor. Uzmanlara göre gaz emisyonu kanser hastalıklarına da davetiye çıkarıyor. 

Kürdistan Bölgesi’nde hava kirliliği giderek daha korkunç bir hal alıyor. Fabrikalar, petrol rafinerleri, arabalar ve en tehlikelisi mahalle aralarındaki jeneratörlerden çıkan karbondioksit gibi gazlar doğrudan insanların sağlığını hedef alıyor. Çevre uzmanları Erbil’in hava kirliliği konusunda uyarıda bulunuyor.

Kürdistan Bölgesi’nin diğer kentlere oranla daha fazla hava kirliliğine maruz kalan başkent Erbil’de insanlar neredeyse mavi gökyüzüne hasret kaldı.

Sanayileşmenin yanı sıra aktif çalışan bir milyon otomobil ve bin yüz 62 jeneratörün Erbil semalarına saldığı karbondioksit başta insanları olmak üzere bütün canlıları etkiliyor.