İbrahim Bıro: ABD heyetiyle Kürt göçmenlerin geri dönüşünü konuştuk

11-11-2022
Rûdaw
Etiketler İbrahim Bıro ENKS ABD heyeti Rojava
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi İbrahim Bıro, Rûdaw'a ABD Dışişleri Bakanlığı heyetiyle yaptığı görüşmeyi anlattı.

Bıro ABD heyeti ile Efrin ve Serêkaniyê’den Türkiye’nin askei harekatları sonucunda evlerini terk etmek zoronda kalan Kürt göçmenlerin geri dönüşü sorununu ele aldıklarını söyledi.

Dün, ABD Şam Büyükelçiliği’nin Facebook hesabından ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İlişkilerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Ethan Goldrich’ın ENKS heyetiyle görüştüğü duyuruldu.

ENKS heyeti, Suriye Muhalefet Koalisyonu temsilcisi Abdulhakim Beşar ve ENKS Dış İlişkiler Komitesi üyesi İbrahim Biro'dan oluşuyordu.

ABD Şam Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamaya göre görüşmede, Rojava’daki son gelişmeler, Kürt-Kürt diyaloğu, mültecilerin durumu ve IŞİD'in süregelen tehditleri ele alındı.

İbrahim Bıro, Rûdaw'a, görüşmenin Kürdistan Bölgesi'nin başkenti Erbil'de yapıldığını, Amerikan heyetinin Türkiye ve Rojava’da bir dizi görüşme yapmasının ardından gerçekleştiğini söyledi.

İbrahim Bıro, Amerikan heyetiyle yaptıkları görüşmede 3 noktayı ele aldıklarını belirterek, Suriye genelindeki durum, Rojava’daki durum ile Efrin ve Serêkaniye'den çıkan mültecilerin evlerine dönüşlerinin ele alındığını söyledi.

Bıro, Amerikan heyetiyle “Rojava’daki zorluklar, engeller, zorunlu askerlik, göç ve eğitim sorunu" başlıklarını da ele aldıklarını belirtti.

ENKS Dış İlişkiler Komitesi Üyesi, görüşmede ayrıca Rojava’da Kürt-Kürt diyaloğu ve taraflar arasında müzakerelerin yeniden başlatılmasının da görüşüldüğünü ekledi.

İbrahim Biro, "Kürt-Kürt müzakerelerini nasıl eski haline getirebileceğimiz soruldu. Tabii ki bazı noktalar oldu, bunları hep birlikte konuştuk ve aradan çok zaman geçtiği ve çözülmemiş bazı sorunlar olduğu için bu müzakerelere tekrar dönebileceğimiz bir ortam olması gerektiğini söyledik” diye konuştu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli