Eski validen flaş uyarı: Örgüt mensupları kentte kol geziyor

Erbil (Rûdaw) - Eski Musul Valisi Esil Nuceyfi, IŞİD örgütünün kentte hareketlendiğini ifade ederek, “IŞİD’liler özgür bir şekilde kol geziyor. Musul’da durumlar şuan 2014 öncesi gibidir” dedi.

 

Rûdaw TV’nin canlı yayınına katılan Esil Nuceyfi, son zamanlarda IŞİD mensuplarının açık bir şekilde bölgede kol gezdiğini belirtti.

 

Iraklı güçlerin bu duruma seyirci kaldığını dile getiren Esil Nuceyfi şunları söyledi:

 

“Son zamanlarda açık bir şekilde IŞİD’in hareketlenmelerini gözlemliyoruz. Özellikle Kerkük’ten Mahmur istikameti, Musul’un güneyi ve batısındaki Hazer bölgesinden Baac ile Suriye sınırına kadar uzanan bölgede görünüyorlar. Şimdi IŞİD örgürce kol geziyor. Iraklı güçler ise onları önlemek için adım atmıyor. Doğrusu bu ciddi soru işaretleri uyandırıyor”

 

Bölgede oluşan güvenlik boşluktan Bağdat’taki siyasi liderliği sorumlu tutan Nuceyfi,

 

“Heşdi Şabi, güvenlik güçleri veya ordu sorumludur demiyoruz. Bu durumu sadece Bağdat’taki siyasi yönetim çözebilecek. Bu yüzden onlar sorumludur. Musul’da bulunan askeri yetkililerin tamamı Bağdat’taki siyasi liderlere bağlıdır ve onlardan talimat alıyor. Ninova vilayetinde siyasi yönetim diye bir şey yok. sadece Bağdat’taki siyasi yönetim vardır ve bu sorunu onlar çözebiliyor”

 

Musul’da bulunan güvenlik güçlerinin güvenliği sağlayamadığını altını çizen Nuceyfi, “Güvenlik güçleri halkın can güvenliğini garanti edemiyor. Şuan durum 2014 öncesi gibidir. Soruşturma olmadan insanlar gözaltına alınıyor. İnsanlar aşağılanıyor. Bu yüzden kentteki güvenlik güçleri halka garanti veremiyor. Bu durum ancak Bağdat’ın siyasi önlemler alarak yerel yöneticilere yetki vererek çözülür” diye konuştu.

IŞİD’e karşı savaşın bazıları tarafından fırsta çevirildiğine dikkat çeken Eski vali, “Bu savaşın asıl amacı IŞİD’i ortadan kaldırmak değildi. IŞİD bahanesiyle bazı siyasi hesapların tasfiyesi yapıldı” ifadelerini kullandı.