Türkmenlerden özerklik girişimi

11-11-2017
Rûdaw
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Kerkük Türkmen Heşdi Şabi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Türkmenler, Irak Parlamantosu’nda Kerkük’ün özerk bölge olması için imza topluyor.

 

16 Ekim'de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) ait bazı peşmergelerin çekilmesi üzerine Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kerkük’e girmişti. Heşdi Şabi'nin içinde Şii Türkmenlere ait birlikte bulunuyor. 

 

Söz konusu güçlerin kente girmesiyle, Kerkük İl Meclisi üyeleri üzerinden baskı oluşturuldu.

 

Kerkük’teki Türkmenler, Kerkük’ün özerk bir bölge olmasını istediklerini dile getirdi.

 

Irak Parlamentosu Eski Türkmen Üyesi Nebil Muhammed Cerdo, Türkmenlerin Kürtlerin dışında karar veremeyeceğini söyledi.

 

Rûdaw’a konuşan Nebil Muhammed Cerdo, şu ifadeleri kullandı:

 

“Böyle bir durumda eski sorunlara döneceğiz. Türkmenlerin Kürt kardeşlerimizle siyasi ve etkili ilişkileri sağlaması gerektiğine inanıyorum. Aynı zamanda Kerkük’te sadece Türkmen ve Araplar tek taraflı karar veremez. Arap, Türkmen ve Kürtler arasında ortak bir kararın olması gerekiyor.”

 

Eski Türkiye Türkmen Temsilcisi Hicran Kazancı, kentteki sandalye dağılımının eşitlik temeli üzerine kurulması gerektiğini kaydetti.

 

Hicran Kazancı, şunları söyledi:

 

“Özerk yönetimden söz ederken, Kerkük’teki yetki ve sandalyelerin eşit şekilde dağılımını kast ediyoruz. Yani Kürtler için yüzde 32, Türkmenler için yüzde 32, Araplar için yüzde 32, Kildani ve Asuriler içinde yüzde 4 olması gerektiğini düşünüyorum. Bu amaç doğrultusunda Irak Parlamentosu’nda imza toplandı. Sayın Abadi’de söz konusu öneri hakkında konuşmadı.”  

 

Irak Başbakanı Haydar Abadi, Kerkük Valiliği’ne, 16 Ekim’de Vali Necmeddin Kerim’in yardımcısı, Arap asıllı Rakan Said Ali Cuburi’yi vekaleten atadı. Cuburi, Kürtlere düşmanlığıyla biliniyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli