Ezidi Kürtler bir hafta süren Cema Bayramını kutluyor

Laleş (Rûdaw) – Laleş’te bir araya gelen Ezidi Kürtler topluca Cema Bayramını kutluyor. Her Ekim ayında kutlanan bayram Ezidi inancında hac mevsimi olarak da kabul ediliyor.

Ezidi Kürtlerin en önemli bayramlardan biri olan Cema Bayramı bu yıl da Laleş’teki Şeyh Adi Türbesi’nde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen çok sayıda kişinin katılımı ile kutlanıyor.

Bir hafta süren bayramda çeşitli dini ritüeller ve toplu ibadetler gerçekleştiriliyor.

Bayram için Duhok’taki Bersive Kampından gelen Besê Kasım, “Kadınlarımızın ve analarımızın ağıtlarını dile getiriyorum. Yüce yaradandan ve nurlu Laleş’ten dileğim o ki kaçırılan ve zulme uğrayan kadın ve kızlarımızın hakkı yerde kalmasın” dedi.

Cema, topluluğun bir araya gelerek dini vecibelerini yerine getirdiği, birlik ve beraberliğin simgesi olan en önemli bayramlardan biri olarak kabul ediliyor.

Ezidi topluluğunun ileri gelenleri yedi meleği simgeleyen yedi ayrı renkte bezleri “Kanya Spi” diye bilinen kutsal çeşmede yıkıyor ve bezler hayır işlemek isteyenlerin başına örtülüyor. Merasim esnasında bezler tef ve ilahiler eşliğinde taşınıyor.

Öğretmen Şiyar Xwededa, “Bu yıl bezi başıma örttüm. Allah’tan dileğim topraklarımıza hayır ve Bereket getirmesidir” diye konuştu.

Ezidi Kürtler her yıl 6-13 Ekim tarihleri arasında en büyük hac bayramı olan Büyük Cema (toplanma) Bayramı'nı inançları açısından kutsal sayılan Laleş İbadethanesinde bir araya gelerek kutluyor.

Haca gelenler şeyhin sandukasına yüz sürüp 3 kez tavaf ettikten sonra hacı sayılıyor.

Ezidiler, şeyhin türbesine Sırat Köprüsü denilen bir köprüden geçerek ulaşıyor. Türbenin içinde bulunan ve Kaniya Spi dedikleri suda vaftiz ediliyorlar.

Ortadoğu’nun kadim dini inançlarından olan Ezidiliğin; Cema, Eza, Belinda, Çilê Havinê, Çile Zivistanê, Hıdır İlyas ve Çarşema Sor gibi bayramları bulunuyor.