KCK’den Şengal Anlaşması’na ilişkin açıklama
Haber Merkezi – KCK’den Erbil ile Bağdat arasında Şengal’in yeniden imarı, güvenlik ve idaresi konusunda varılan anlaşmaya ilişkin yapılan açıklamada, “Şengal halkının iradesi olan Özerk yönetimin de için de olacağı bir görüşme ve karar sürecinin işlemesi şarttır. Bunun dışındaki tüm tutumlar tehlikelidir ve kabul edilmeyecektir” denildi.
KCK Dış İlişkiler Komitesi adına yapılan açıklamada, Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında 9 Ekim tarihinde imzalanan Şengal’in geleceğine dair anlaşmanın bütün boyutları ve ayrıntılarının henüz açıklanmadığı belirtildi.
PKK tarafından kurulan “Şengal Demokratik Özerk Meclisi”nin “bu anlaşmadan bilgi sahibi olmadıkları, iradeleri dışında kararlar alındığı” şeklinde beyanda bulunduğu bilgisine yer verilen açıklamada, “Şengal’in esas sahiplerinden oluşan ve halk iradesini ve Özerk yönetimin açıklamalarını destekliyoruz” denildi.
PKK’ye yakın yapıların “kanun dışı” ve “çıkarılması gereken güçler” şeklinde tanımlamasının kabul edilmeyeceğine vurgu yapılan açıklamada, “Şengal Demokratik Özerk Meclisi”nin “meşru” ve “resmi” olduğu önesürüldü.
Açıklamada şu sözlere yer verildi:
“Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve halkının içinde olmadığı herhangi bir anlaşma ve görüşmenin, Şengal’de yaşayan Kürt Êzidî halkımızın iradesini tanımama anlamına gelmektedir. Hele bunun belirtildiği gibi BM gözetiminde yapılması bir başka büyük felakettir. Arka kapı, gizli diplomatik oldu bittiler ile yapılan görüşmeler ve anlaşmaların Êzidî halkımıza dönük geliştirilen ferman ve katliamlarının önümüzdeki dönemde de devam edeceği anlamını taşımaktadır.”
Ezidi halkının kendisini yöneteceği ve savunacağı özerk bir yönetimin kendi geleceklerini ilgilendiren tartışmalarda esas aktör olması kadar doğal bir şey olmadığı ifade edilen açıklamada, “Şengal halkının iradesi olan Özerk yönetimin de için de olacağı bir görüşme ve karar sürecinin işlemesi şarttır. Bunun dışındaki tüm tutumlar tehlikelidir ve kabul edilmeyecektir” denildi.
Şengal Anlaşması
Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümetleri arasında Şengal’in yeniden inşası, idaresi ve güvenliği konusunda anlaştı.
Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Reber Ahmet ve Irak Ulusal Güvenlik Müsteşar Yardımcısı Hamid Raşid Felih’in imzasını taşıyan karar metni, “Şengal’in yeniden inşası, yönetimi ve güvenliği” şeklinde üç başlıktan oluşuyor.
Şengal’de güvenlik ve istikrarın sağlanması, Şengal halkının her türlü sorununun ayasaya göre çözülmesi, göç edenlerin evlerine dönmesi ve idari ve güvenlik erklerinin yeniden örgütlendirilmesi konusunda tarafların Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert’ın da gözetiminde imzaladıkları anlaşmada şu maddeler yer alıyor:
1. Yönetim konusu:
- Şengal’e bağımsız bir kişinin kaymakam olarak seçilecek. Seçilen kişinin yasalar karşısında herhangi bir engelinin bulunmaması esas alınacak.
- Kaymakamın belirlenmesinin ardından her iki taraf arasında kurulacak ortak komisyon tarafından bölgedeki diğer idari makamlar gözden geçirilecek.
2. Güvenlik konusu:
- Yalnızca yerel polis ve Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ile Ulusal İstihbarat Servisi ilçenin güvenliğinden sorumludur ve diğer tüm silahlı güçler Şengal’den uzaklaştırılacak.
- İç güvenlik güçlerinin desteklenmesi amacıyla 2 bin 500 kişilik bir güvenlik gücü olşuturulacak. Bu güç içerisindeki görev dağılımı adil şekilde yapılacak ve kamplarda yaşayan göçzedelerin katılımı gözönünde bulundurulacak.
- Şengal ve çevresinde PKK ve ona bağlı güçlerin varlığına son verilecek. PKK’ye bağlı güçlerin bölgede herhangi bir rol üstlenmesine müsaade edilmeyecek.
3 - Yeniden inşa konusu:
- İlçesinin yeninden inşası için Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetleri tarafından ortak bir komisyon kurulacak, Irak ve Kürdistan Bölgesi başbakanları ile Ninova Valisi tarafından bu komisyonun düzeyi ve amaçları bellirlenecek.
- Ayrıca, idare ve güvenlik konularında alınan kararların hayata geçirilmesini yerinde denetleyecek ortak bir komisyon oluşturulacak.
Kürdistan Bölgesi idaresi dışında ve Erbil ile Bağdat yönetimi arasında “tartışmalı bölgeler” statüsünde bulunan Şengal, Ağustos 2014 yılında IŞİD mensuplarınca işgal edilmiş, Kasım 2015'de Başkan Barzani’nin liderlik ettiği bir operasyonda ilçe merkezi ve çevresini IŞİD’ten geri almıştı.
Irak yönetiminin talebi üzerine Peşmerge Güçleri 16 Ekim 2017 yılında Şengal’den çıkmıştı.