"Mehmed Uzun yaşasaydı Kobani destanını yazardı"

Diyarbakır (Rûdaw)- Kürt  yazar  Mehmed  Uzun,ölümünün 7. yıldönümünde ailesi ve arkadaşları tarafından mezarı başında anıldı.

 

Mardinkapı Mezarlığı’nda düzenlenen anma törenine,  Kürt Yazarlar Derneği Başkanı Mehmet Yılmaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Muharrem Cebe, Yazar Şeyhmus Diken,  ailesi ve yakınları katıldı.

 

Törende konuşan Muharrem Cebe, Uzun’un  Kürt  Edebiyatı’nın dünyaya tanıtılmasındaki rolüne işaret etti.

 

Diyarbakır’da  “Mehmed Uzun Müzesi”  açılması için çalışmalara başladıklarını belirteren Cebe, “Önümüzdeki yıl, 11 Ekim’de müzenin açılışını yapacağız” dedi.

 

Kobani’ye yönelik saldırılardan ve Kobani’ye  destek protestolarında yaşanan ölümlerden duyduğu üzüntüyü dile getiren Yazar Şeyhmus Diken, “Mehmed Uzun yaşasaydı  Kobani destanını muhakkak yazardı.”ifadesini kullandı.

 

Uzun’un kardeşi Mahmut Uzun ise , ağabeyinin yokluğundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

 

Mahmut Uzun, törene katılanları “Kürdistan şehitleri için” saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşundan sonra Mehmed Uzun’un mezarına karanfiller bırakıldı.


“Dicle’nin Yakarışı”, “Aşk Gibi Aydınlık Ölüm Gibi Karanlık”, “Nar Çiçekleri”, “Kader Kuyusu” gibi kitapların yazarı Mehmed Uzun, 11 Ekim 2007’de yakalandığı mide kanserinden dolayı Diyarbakır’da yaşamını yitirmişti. Uzun için Diyarbakır’da düzenlenen cenaze törenine on binlerce kişi katılmıştı.