İran’ın Erbil Başkonsolosu: Pezeşkiyan'ın ziyareti Erbil-Tahran ilişkilerini daha da güçlendirecek

11-09-2024
Rûdaw
Etiketler İran’ın Erbil Başkonsolosu Erbil İran Pezeşkiyan Ziyaret Irak
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İran’ın Erbil Başkonsolosu Nesrullah Reşnudi, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Bağdat ziyaretinin ardından Erbil’i ziyaret edecek olmasını Tahran'ın Kürdistan Bölgesi ve Irak ile çeşitli alanlardaki ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.

Rûdaw'a konuşan Başkonsolos Reşnudi, "Ziyaretin amacı farklı alanlarda ikili ilişkiler geliştirmek" dedi ve görüşmelerin iki taraf arasındaki ekonomi, turizm, kültür, siyaset ve sosyal ilişkilere odaklanacağını bildirdi.

Pezeşkiyan, göreve gelmesinden bu yana ilk dış ziyaretini gerçekleştirerek bugün Bağdat'a indi.

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan seyahati sırasında Kürdistan Bölgesi'ni de ziyaret edecek.

İran ve Irak, 2003'te Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana güçlü bir ilişkilere sahip.

Tahran savaştan sonra Bağdat üzerindeki etkisini daha da artırdı. Irak’ta Tahran'daki Şii yönetimine bağlı düzinelerce silahlı grup var.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bu yıl İran'ı iki kez ziyaret etti. Başkan Barzani mayıs ayında Tahran'a üç günlük bir gezi düzenledi ve İran'ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney ve eski Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de dahil olmak üzere üst düzey yetkililerle görüştü. Barzani ayrıca Temmuz ayı sonlarında Pezeşkiyan’ın yemin törenine katıldı.

Başkonsolos Nesrullah Reşnudi, "Bunlar (Başkan Barzani'nin ziyaretleri) kesinlikle etkili. Neçirvan Barzani'nin ziyaretlerinin etkisini görüyoruz” dedi ve Pezeşkiyan'ın Kürdistan Bölgesi'ne ziyaretinin Başkan Neçirvan Barzani'nin daveti üzerine gerçekleştiğini ekledi.

Reşnudi, “İran İslam Cumhuriyeti'nin Kürtlerle ilişkileri her zaman güçlü, sağlam ve önemli olmuştur ve Sayın Pezeşkiyan kesinlikle bu ilişkiye güveniyor” dedi.

Başkonsolos ayrıca; Tahran'ın Erbil ile güçlü ticari ilişkilere sahip olduğunu ve İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne ihracatının bu yıl yüzde 16 arttığını belirterek, yıl sonuna kadar bu bağları daha da güçlendirmeyi umduklarını vurguladı.

Reşnudi’ye göre Pezeşkyian, seyahati sırasında Süleymani'yi de ziyaret edecek ve merhum Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin kabrini ziyaret edecek.

  

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Foto: İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan

Pezeşkiyan Celal Talabani'nin mezarındaki hatıra defterine ne yazdı?

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan Süleymaniye’de Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin mezarını ziyaret ederek hatıra defterine, “Aziz İran ile dayanışması ile ülkesinde birlik ve beraberlik için verdiği amansız çabasından dolayı kendisine teşekkür ediyorum” ifadelerini yazdı.